Povodom 9. januara – Dana Republike Srpske, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić razgovarao je danas u Banjaluci sa potpredsjednikom Vlade Republike Srbije i ministrom odbrane Milošem Vučevićem o aktuelnoj političkoj situaciji u Republici Srpskoj i regionu.

Na sastanku je naglašeno da je čitavom regionu potreban mir i ekonomski razvoj što je moguće isključivo kroz poštovanje teritorijalnog integriteta svih zemalja, te da je potrebno da prestanu konstantni napadi na Republiku Srpsku, kad su u pitanju njene nadležnosti i njena imovina.

Stevandić i Vučević poručuju da je Dejtonski mirovni sporazum dao jasna ovlaštenja Republici Srpskoj te da je potrebno prestati sa prikazivanjem Republike Srpske kao remetilačkog faktora zato što insistira na dosljednoj primjeni dejtonskog principa u kojem se odluke donose dogovorom tri naroda i dva entiteta, bez uplitanja međunarodne zajednice.

Vučević je naglasio da je jedan od prioriteta Republike Srbije očuvanje Republike Srpske i njenog naroda, te da u aktuelnoj političkoj situaciji postoje mnogi napadi na Republiku Srpsku, ali da Bosna i Hercegovina može opstati isključivo kako je propisano Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Stevandić zahvalio se Vučeviću na podršci Republike Srbije ali i na njegovo lično zalaganje kad je u pitanju zaštita srpskog naroda, ne samo u Republici Srpskoj, već i u Crnoj Gori i Kosovu i Metohiji.

Stevandić i Vučević su tom prilikom poručili da će Republika Srpska i Srbija nastaviti zajednički njegovati ekonomske, kulturne i duhovne veze.