Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da očekuje da sud odbaci optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika jer je ona potpuno besmislena, ističući da, i ako ona bude potvrđena, Dodika niko ne može da osudi.

“To bi bila neka sultanska odluka, neki hatišerif, katil ferman jer u modernom svijetu u Evropi su takve stvari, naprosto, nemoguće”, rekao je Stevandić.

On je naveo da je podizanje optužnice politička kazna Republici Srpskoj zbog njenog geopolitičkog ponašanja i zbog toga što nije prihvatili da bude jedna od strana u sukobu u Ukrajini, nego se drži neutralno, kao što se drži i Srbija.

“Nismo se priključili opštoj hajci, niti smo se svrstavali na toj antiruskoj strani jer imamo i zahvalnost što Rusi nisu dozvolili da mi budemo nazvani genocidnim narodom u Savjetu bezbjednosti UN“, izjavio je Stevandić za Televiziju “Tanjug”.

On je naglasio da Srbi iz Republike Srpske ne žele da prođu kao njihovi sunarodnici u Hrvatskoj ili na Kosmetu, već da Srpska želi da sačuva svoje nadležnosti na pravan i pismen način, kao i pun ustavni kapacitet koji je po Dejtonskom sporazumu takav da ima međuentitetsku liniju i dodao da je to jedina linija koja je nastala u Evropi kao rezultat međunarodnog ugovora.

“Ta linija definiše našu teritoriju, sve na toj teritoriji je naše vlasništvo i mi smo to unijeli u BiH, sprečavajući dalje sukobe i želimo da nastavimo da postojimo u BiH samo kao konstitutivni narod jer se u BiH bez saglasnosti naroda i entiteta ne mogu donositi odluke. Upravo kršenje tih odredbi da se odluke donose bez saglasnosti naroda i entiteta, da se otima imovina, da nam se omogućava da politički djelujemo i da koristimo naše ustavne kapacitete, rezultiralo je krizom u BiH”, rekao je Stevandić.

Prema njegovim riječima, posljedica toga su mehanizmi koji nemaju pravnu podlogu da se pokuša inkriminisati rukovodstvo Srpske.

“Mi to zaista sjajno podnosimo, imamo i međunarodne uspjehe i svima objašnjavamo svoju poziciju”, dodao je Stevandić.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske je ukazao da je potpuno jasno da optužnica protiv Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika Republike Srpske” Miloša Lukića nema nikakvog smisla i da njeno pravno utemeljenje ne postoji jer Kristijan Šmit ne može da pokaže rezoluciju o imenovanju za visokog predstavnika s obzirom da Savjet bezbjednosti UN o tome nije glasao, odnosno glasalo je protiv.

“Mi imamo tu rezoluciju i koristićemo je u pravnom prometu, a imamo i sve druge rezolucije kojim su potvrđeni drugi visoki predstavnici. On je nelegalno lice i kao takav ne može da preduzima legalne odluke, tako da je taj zakon koji je nametnuo i po kojem sada postupa nelegalan i ne može imati pravne posljedice”, naglasio je Stevandić.

On je naveo da se Dodik drži političke neutralnosti i da ne dozvoljava prenos nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH, te da je kao takav na putu onima koji na ovim prostorima žele da provode projekti evroatlanTske zajednice.

“Pošto je Republika Srpska 2017. godine proglasila vojnu neutralnost, odnosno nije dozvolila da se BiH učlani u NATO, odnosno da idemo u bilo kakve integracije, mi imamo stalne prijetnje ekstremista i pokušaje moćnih zemalja. Mi se tu zaista borimo i imamo podršku Srbije i zahvalni smo /predsjedniku Srbije/ Aleksandru Vučiću na razumijevanju”, rekao je Stevandić.

Odgovarajući na pitanje kako će sve ova dešavanja uticati na funkcionisanje vlasti u Srpskoj i na nivou BiH, Stevandić je rekao da je u toku i pokušaj fiskalne destabilizacije Srpske, koji nije uspio.

“Mi smo sve to izdržali. Juče smo podvukli crtu. Fiskalno smo stabilni. Isplatićemo plate i penzije”, rekao je Stevandić.

On je naglasio da se vrijednost zajedništva Republike Srpske na nivou BiH ogleda u tome što Predsjedništvo i parlament BiH ne mogu da donese nijednu odluku bez Srba.

“Da je moglo već bi priznali Kosovo. Da je moglo već bi uveli sankcije Rusije, možda i Srbiji”, rekao je Stevandić.