Evropska unija snažno apeluje na Vladu RS da bez odlaganja povuče Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija koji će Narodna skupština RS razmatrati na sjednici zakazanoj za 26. septembar.

Evropska unija takođe poziva sve poslanike Narodne skupštine RS da ne glasaju za ovaj nacrt zakona, usmjeren na zastrašivanje i suzbijanje rada organizacija civilnog društva označavajući njihove predstavnike kao navodne strane agente, saopštila je Delegacija EU-a u Bosni i Hercegovini.

Organizacije civilnog društva, kako navode, imaju ključnu ulogu u demokratskim društvima i one su te koje pozivaju izabrane zvaničnike na odgovornost, bore se protiv korupcije i jačaju vladavinu zakona, te ih iz tog razloga autoritarni režimi širom svijeta napadaju i etiketiraju kao izdajnike.

– Zabrinjavajuće usvajanje izmjena i dopuna Krivičnog zakonika RS sa ponovnom kriminalizacijom klevete već je imalo zastrašujući efekat na slobodu govora u RS. Umjesto evropskoj porodici, usvajanje ovog novog nacrta zakona približilo bi RS ovakvim režimima – saopštili su.