Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je danas u Stričićima da je Petar Kočić nesumnjivo savremen i da čitati njegova djela, znači razumjeti današnje vrijeme.

Dodik je na centralnoj manifestaciji “58. Kočićevog zbora” rekao da je ovo vrijeme kada se ponovo pojavio “neki Rudonja”, koji hoće da otme zemlju Srbima, a oni mu prkose, ne želeći to da prihvate.

On je rekao da se Srbi bore za Republiku Srpsku i Srbiju i da njihova država nije BiH.

– Srbi su narod koji zaslužuje slobodu, ali jednako narod kome ne daju slobodu. Srbi su narod kojem ne daju da bude svoj na svome, kako u Kočićevo, tako i u današnje vrijeme – dodao je Dodik.

Dodik je rekao da ne čitati Kočića danas znači ne znati ništa o srpskom narodu.

On je ponovio da je srpski narod najviše stradao u Drugom svetskom ratu, te da kroz istoriju, a i danas, zapadne sile nisu dozvolile homogenizaciju srpskog nacionalnog bića na ovom prostoru.

Dodik je rekao da je, na neki način, njega i Kočića povezala sudbina, da će i on uskoro “na neko sudanije”.

– I ja ću uskoro probati na isti način, kao Kočić, to da kažem i da ih omalovažim – rekao je Dodik i istakao da vodi borbu za srpski jezik, zemlju, slobodu, kulturu i tradiciju.

Prema Dodikovim riječima, Republika Srpska dobro stoji, o tome svjedoči i sve što je urađeno na Kočićevoj Manjači.

Dodik je rekao da je Kočić srpska istorija, vrijednost i srpski mit, a da srpski narod ostaje okupljen oko ideje države i slobode.

On je istakao da bez Republike Srpske ovdje nema države, nema slobode, Srba, ni “Kočićevog zbora”.

– Zato se moramo boriti za Republiku Srpsku. Živjela Republika Srpska i živjela Srbija – poručio je Dodik.

Nakon obraćanja, predsjednik Srpske se pridružio okupljenima u narodnom veselju.

Na zborištu će se nastaviti tradicionalno nadmetanje u narodnim vještinama i sportovima uz učešće padobranaca, kao i drugi dio bodljavine bakova, te dodjela nagrade “Jablan”.

https://www.youtube.com/watch?v=c7IPXFYF1wQ