Danas je u Banjaluci održan Marš Besmrtnog puka. Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, na početku svog obraćanja, zatražio je minut ćutnje počeo sa minutom ćutanja za sve žrtve dva ubilačka pohoda u Srbiji.

On je, govoreći o Drugom svjetskom ratu podsjetio da je njegov početak slika nacizma i fašizma tadašnje Evrope.

-Časno je bilo braniti svoj narod i za njega i umrijeti. Činjenice i statistike govore da je posljednju godinu rata 80 odsto partizana bilo iz srpskog naroda. Ostali su im se poslije prodruživali. Srbi su imali još jedan pokret koji se borio protiv fašizma. I to je činjenica, rekao je Dodik.

Tok TV

O genezi borbe srpskog naroda, keže predsjednik Republike Srpske, treba da se pamti i ona da su Srbi za vrijeme Osmanlija za 400 godina digli preko 140 ustanaka.

-Drugi narodi su bili uz kvislinške organizacije. Činjenica da je iz Sarajeva koje je tada imalo tri gradonačelnika, muslimana, deportovani vozovi Srba u jasenovačke logore. U jednom od tih vozova nastala je i pjesma „Đurđevdan“. Srbe su ubijali muslimani. I ustaše. U Garavicama ih je pobijeno više od deset, skoro 20 hiljada. Rezultat je da od 58 posto Srba sada u Bihaću živi njih dvije 24-oro. I mi moramo reći da su se u borbi protiv fašizma isticali Srbi. Čak je jedan od petorice onih koji su vodili pokolje bio i jedan od izvršnih sekretara Komunističke partije. Posljedica je ova. Tamo sad ima 20-ak Srba, naglasio je Dodik.

„Kako je počela naša borba, počela je i naša satanizacija“, istaknuo je predsjednik Srpske.

– Uđite u istorijske arhive i sami ćete vidjeti da istorija koju smo i mi učili – nije tačna. Zato ovo i govorim, da vas podstaknem da istražite sami. I Republika Srpska je antifašistički projekat i ostaće to ma šta ko govorio, kazao je Dodik.

Igor Kalabuhov, ruski ambasador u BiH, koji se pridružio danas Maršu Besmrtnog puka, naglasio je da Rusija nikada neće odustati od ljubavi prema otadžbini, vjeri, tradicijii, poštovanju svojih predaka, ali i poštovanju svih naroda i svih kultura.

Nažalost, danas vidimo da je veliki broj zapadnih država odlučilo da ukine ove vrijednosti. Takva moralna degradacija postala je osnova za cinično falsifikovanje istorije Drugog svjetskog rata, raspirivanje rusofobije, veličanje izdajnika, ruganju sjećanju na njihove žrtve i brisanju hrabrosti onih koji su pobijedili, kazao je Kalabuhov.

Ambasador Rusije u BiH je dodao da je jedina zaštita nas samih „povratak našim korijenima“ i u snažnoj odbrani svega onoga što nas čini narodom. Odbrani istorije, duha i tradicije. Poštovanjem predaka.

-Nema porodice ni ruske ni srpske, koja nije osjetila rat. Danas nosimo fotografije kao sjećanje na one koji su pobijedili nacizam. Danas u „Besmrtnom puku“ nosimo fotografije onih koji su nas napustili. Naša dužnost je da ih se sjećamo, dodao je Kalabuhov.

Dodaje da je „uprkos svim nesuglasicama u međunarodnim odnosima“ Rusija uvijek smatrala da na globalnom nivou treba uspostaviti sistem jednake i nedjeljive bezbjednosti.

-U decembru pretprošle godine, pozvali smo ih da napravimo sistem. Zemlje članice NATO nisu htjele da nas čuju. Sada se ne borimo ne samo protiv fašizma u Ukrajini, već i protiv totalitarnog, unipolarnog svijeta zasnovanog na izmišljenim vrijednostima i protiv zapadne dominacije, za pravedan multipolarni svjetski poredak. I beskrajno smo zahvalni Srbima. Hvala na prijateljstvu, samo zajedno do pobjede, poručio je ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov iz Banjaluke.