Predsjednici Republike Srpske i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić danas će u 11.00 časova položiti vijence na spomen-obilježje na Petrovačkoj cesti, najavljeno je iz Kabineta predsjednika Republike.

Sjednica Savjeta Republike Srpske i Srbije biće održana u 11.30 časova u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske.

Konferencija za novinare predsjednika Srpske i Srbije zakazana je za 12.35 časova u Administrativnom centru Vlade Srpske.

U Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Banjaluci u 10.00 časova predviđen je sastanak predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića i predsjednika Skupštine Srbije Vladimira Orlića.

U 10.00 časova biće održan sastanak predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića i premijera Srbije Ane Brnabić.

Potpisivanje Sporazuma o izgradnji dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama (Gradina-Beograd) planirano je za 12.30 časova.

Obilježavanje Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u Pogromu “Oluja” 4. avgusta 1995. godine je u 19.00 časova na Trgu majora Zorana Karlice u Prijedoru.

Obilježavanju u Prijedoru prisustvovaće predsjednici Dodik i Vučić, premijer Republike Srpske Radovan Višković i ostali zvaničnici Srpske i Srbije.

Događaju će prisustvovati episkop bihaćko-petrovački Sergije sa sveštenstvom.

Hrvatska avijacija prije 28 godina u Pogromu “Oluja” bombardovala je srpske izbjegličke kolone na putu u selu Јanjila kod Bosanskog Petrovca.

Stradalo je desetoro ljudi, među kojima je četvoro djece, djevojka od 20 godina, a nekoliko desetina Srba je teško ranjeno, nakon čega je dvoje je podleglo.