Radnici firme SHP “Celex” nagutali su se dima prilikom gašenja požara u ovoj firmi i nisu povrijeđeni, a požar nije uticao na proizvodni ciklus, kazao je direktor ovog preduzeća Mario Blažević .

Istakao je da ne može govoriti o visini štete i uzroku požara, ali tvrdi da on nije podmetnut.

– Požar je jednostavno buknuo u procesu proizvodnje i to se nažalost dešava u  fabrikama papira, jer je to jako zapaljiva materija. Fabrika je pod video nadzorom, imamo eksterno obezbjeđenje i nema potrebe da se sumnja u ljudski faktor. Vještaci će utvrditi šta se desilo – rekao je  Blažević.

Pojasnio je da je gorilo skladište polusirovine koje djelimično spašeno te da su radnici zaštitili mašine i uradili šta su mogli.

– Požar je obuzdan i ugašen, a vatrogasci trenutno još uvijek dežuraju u skladištu poluproizvodnje. Netačno je da su povrijeđene četiri osobe. Radi se radnicima koji su se zadesili u proizvodnom pogonu i učestvovali u gašenju požara. Oni su preventivno prevezeni u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske gdje su dobili kiseonik jer su se nagutali dima i vratili se kući i sva četvorica su došla na posao – rekao je Blažević i dodao da će večeras  u trećoj smjeni početi jedan dio proizvodnje.

Istakao je da su proizvodni pogoni  SHP “Celex”  čitavi i sačuvani te će djelimično proizvodnja početi već danas.

– Proizvodnja  gotovih proizvoda krenuće iduće sedmice, a naši distributeri imaju zaliha za 30 dana. Takođe na našim skladištima ima zaliha za isti toliki period – rekao je Mihajlović.

Prema njegovim riječima, vatrogasci su reagovali veoma brzo i svi iz okolnih firmi su ponudili pomoć i podršku.

Požar u pogonima preduzeća “Celex” buknuo je juče u 16 časova i veliki plamen i gusti dim sukljao je iznad ove fabrike. Vatra je zahvatila dijelove skladišta, proizvodne hale i krovnu konstrukciju i prema izgledu zgarišta na pričinjena je ogromna šteta. Požar je  stavljen pod kontrolu sinoć oko 22 časa, a u gašenju je učestvovao veliki broj vatrogasaca banjalučke Vatrogasne brigade.

Iz Policijske uprave Banjaluka saopšteno je da su u požaru povrijeđene četiri osobe koje su upućene u Službu hitne medicinske pomoći.

– Tužilac se izjasnio  da se preduzmu sve neophodne mjere i radnje radi utvrđivanja svih činjenica i okolnosti ovog događaja – naveli su iz Policijske uprave Banjaluka.

U Urgentni centar Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske juče je, prema riječima načelnice Urgentnog centra Slavice Zeljković, primljeno osam osoba povrijeđenih u požaru.

Zeljkovićeva je rekla da su ove osobe zatražile medicinsku pomoć jer su se nagutale dima, piše Glas Srpske.