I jutros je evakuisano nekoliko škola u Kantonu Sarajevo nakon što je zaprimljena dojava o postavljenoj eksplozivnoj napravi. Među školama u kojima je dojavljeno da je postavljena bomba je i Osnovna škola (OŠ) “Čengić Vila I”.

Iz MUP-a Kantona Sarajeva (KS) potvrđeno je da je dojava o postavljenoj eksplozivnoj napravi stigla u više škola, bez preciziranja o kojim je školama riječ.

Osim što je odvijanje nastavnog procesa ugroženo i što će djeca nastavu svakako morati nadoknaditi, u velikom problemu su i roditelji učenika nižih razreda osnovnih škola.

Oni, naime, nakon svake evakuacije moraju napustiti radno mjesto i doći po dijete.

Predsjednica Vijeća roditelja KS Elma Dizdarević rekla je za Klix.ba rekla da je Vijeće odmah uputilo dopis resornom ministarstvu i izrazilo zabrinutost povodom aktuelne situacije u Kantonu Sarajevo.

– Tražili smo da se obrate resornim ministarstvima koja su zadužena za sigurnost naših učenika da se pronađu osobe koje dojavljuju i budu sankcionisane. Takođe smo tražili da se svi akteri u Vladi KS uključe u rješavanje ovog problema. Ukoliko je potrebna psihološka pomoć za naše roditelje i učenike tražili smo da Ministarstvo organizuje neku edukaciju za naše prvačiće koji se prvi put susreću sa ovim dojavama – kaže Dizdarević.

Rekla je da nakon dojave o eksplozivnoj napravi u jednoj od škola roditelji budu pozvani da dođu po dijete.

– Najčešće veliki problem jeste preuzimanje djece jer su produženi boravci unutar samih škola. Ovaj problem moramo shvatiti puno ozbiljnije, ovdje su ugroženi svi i daj Bože da se ne desi nikakav incident, to nam je najvažnije. U ovom trenutku možemo reći da je obrazovni sistem u KS narušen – zaključuje Dizdarević.

Juče se oglasila i ministarka za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota Muminović koja je tražila od Vlade KS da hitno zatraži informacije nadležnih uprava policije, tužilaštava i sudova o ishodima istraga i poduzetih radnji u svim slučajevima ovih krivičnih djela kako u ranijem periodu, tako i sada.

– Iako je riječ o lažnim dojavama, smatram da je ovo ozbiljan sigurnosni rizik za učenike.

Podsjetimo, danima stiže više prijava o postavljenim eksplozivnim napravama u školama u KS. Srećom, kontradiverzioni pregledi su utvrdili da je riječ o lažnim dojavama.