Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik Ordenom Republike Srpske na lenti odlikovao je predsjednika Vlade Republike Srbije Miloša Vučevića.

Vučević je odlikovan za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa između Republike Srbije i Republike Srpske, kao i za izuzetan doprinos od šireg značaja za opstanak, afirmaciju i razvoj Republike Srpske.

Dodik je istakao da mu je veliko zadovoljstvo što je imao priluku da dodijeli ovo odlikovanje čovjeku koji je pravi prijatelj Srpske i odani prijatelj srpskog naroda.

-On uvažava potrebu da živimo u miru i da imamo saradnju. Smatram da ovo odlikovanje ide u prave ruke, ruke čovjeka koji je svoj život založio za Srbiji, koji se trudio i trudi za afirmaciju srpskog naroda, ma gdje on živio – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Vlada Srbije je, pod vođstvom Vučevića nastavila intenzivno da , u okviru Dejtonskog sporazuma i Sporazuma o specijalnim i pararelnim vezama razvija odnose Srbije i Srpske na najvišem nivou .

Vučević je, nakon odlikovanja, istakao da je to priznanje za njega i njegovu porodicu, ali i za čitavu Srbiju.

– Vjerujem da ćemo u skladu sa Dejtonom čuvati Srbiju i Srpsku. Mi smo isti narod, govorimo istim jezikom, imamo istu kulčturu, zajedničku prošlost, a imamo pravo i da dijelimo zajedničku budućnost – istakao je Vučević.

Istakao je da je ovo priznanje obaveza za dalji zajednički rad.

Svečanosti u Palati Republike prisustvovali su rukovodstvo Narodne skupštine Republike Srpske, ministri u Vladi Srpske, generalni konzul Srbije u Banjaluci Miloš Vujić, ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić, narodni poslanici, delegat u Klubu Srba u Domu naroda u Parlamentarnoj skupštini BiH Radovan Kovačević, direktor Helikopterskog servisa Srpske Boban Kusturić.

Uoči uručenja odlikovanja hor učenika banjalučkih osnovnih škola izveo je himne Republike Srpske “Moja Republika” i Srbije “Bože pravde”.

Za Vučevića je ispred Palate Republike priređen svečani doček, nakon čega je razgovarao sa Dodikom.

Orkestar MUP-a Srpske izveo je himne Srbije “Bože pravde” i Republike Srpske “Moja Republika”, a potom je raport zvaničnicima predao komandir počasne jedinice MUP-a Srpske Vitomir Petričević.