Premijer Poljske Donald Tusk opisao je situaciju u jugozapadnom dijelu zemlje kao dramatičnu, jer su lokalne rijeke dosegle rekordno visok nivo uzrokujući poplave u nekoliko opština nakon nekoliko dana obilnih padavina.

Naveo je kako je najteža situacija u dolini Klodzko na jugozapadu Poljske. Pozvao je stanovnike da ne odbijaju evakuaciju.

Istakao je da je zbog nedostatka komunikacije u pojedinim oblastima, uključujući nedostatak mobilne mreže i interneta, odlučeno da se koristi sistem Starlink kako bi se olakšalo izvođenje akcija spašavanja i evakuacije.

Policija u Donjoj Austriji izvijestila je o još dva smrtna slučaja. Dvije starije osobe, u dobi od 70 i 80 godina, ostale su zarobljene u svojim kućama zbog bujice. Oba muškarca poginula su u okrugu St. Polten.

Policija u Donjoj Austriji izvestila je o još dva smrtna slučaja. Dve starije osobe, u dobi od 70 i 80 godina, ostale su zarobljene u svojim kućama zbog bujice. Oba muškarca poginula su u okrugu St. Polten.

U Mađarskoj je, zbog obilnih padavina koje zapadnoj i istočnoj Evropi donosi ciklon “Boris”, na snagu stupilo upozorenje na poplave trećeg stepena duž svih sektora Dunava u Budimpešti, a mađarski premijer Viktor Orban sazvao je rano jutros sastanak operativnog tijela koje je odgovorno za zaštitu od poplava.

Utvrđeni su hitni zadaci i odobreni planovi za zaštitu od poplava u narednim danima, saopštio je orbanov portparol Bertalan Havaši, a prenosi agencija MTI.

Orban je potvrdio da su iskorišćeni svi tehnički i finansijski resursi koji su potrebni za zaštitu od poplava.

U Austriji, koja je pogođena obilnim padavinama koje je centralnoj i istočnoj Evropi doneo ciklon “Boris”, najteža stuacija sa poplavama je u pokrajini Donja Austrija, koja je u nedjelju proglašena za područje katastrofe.