Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i Elmedin Konaković, ministar spoljnih poslova BiH istakli su da uslovljavanja bilo koje vrste treba izbjeći te da pitanja oko kojih nema saglasnosti treba ostaviti za neko drugo vrijeme.

Nakon sastanka u Banjaluci, Dodik i Konaković, izrazili su uvjerenje da će se na sjednici Savjeta ministara BiH vrlo brzo naći projekti istočna i južna intekronekcija te da projekte koji podižu BDP, i ekonomski razvijaju zemlju treba podržati.

Takođe, istakli su da će i u budućnosti vjerovatno biti izjava koje će se tumačiti na način da se ne slažu, ali da to ne treba da utiče na ukupne odnose koji su uspostavljeni i u kojima ima potencijala za napredak i rad.

-Razgovarali smo o tome da usaglasimo zakon o spoljnim poslovima, tako što ćemo u toku iduće sedmice imati zajedničku komisiju. Cijenimo napore ministra da konačano BiH ima zakon koji će regulisati tu oblast. Trebamo svi zajedno na tome da radimo i postignemo dogovor- rekao je Dodik ističući da Republika Srpska nikada nije pravila problem za južnu gasnu interkonekciju i da je spremna da to podrži, ali da ne prihvata da neko istočnu gasnu interkonekciju uslovljava sa tim projektom.

Kada je riječ o 14 prioriteta, Dodik je rekao da je upoznao Konakovića o tome da treba da razgovaraju o svih 14 prioriteta, i ako dogovore sve, da je sve dogovoreno, a ako ne dogovore ništa da ništa nije dogovoreno.

-Ne sviđa nam se da iz tih 14 prioriteta neko izvlači ono što mu odgovora, a to radi Evropska unija  i nameće nama ovdje da mi njihov dnevni red radimo- rekao je Dodik ističući da EU sa svojom politikom nije stimulativna u smislu održavanja volje za evropskim putem.

I sam Konaković, govoreći o projektima rekao je da nema razloga da se oni blokiraju te da što se tiče istočne i južne gasne interkonekcije da ima još nekih tehničkih pitanja za koja misli da su riješena te da vjeruje da će se to naći na idućoj sjednici Savjeta ministara BiH.

-Nije lako telefonom i na riječ rješavati pitanja koja su godinama gomilala- rekao je Konaković dodajući da bez obzira na neslaganja mogu se dogovarati.

Konaković i Dodik dotakli su se i pitanja zaštite domaće proizvodnje, naglasivši da je stanje poprilično loše te da je u Bosni i Hercegovini praktično uništen stočni fond.

-Evropa je otvorila granice za svoju robu, a zatvorila za neku vrstu naše i posljedica toga je da danas imamo uništen stočni fond. Moramo da sjednemo da vidimo kako ćemo to rješavati, jer, inače za par mjeseci nećemo imati taj stočni fond- rekao je Dodik.

I Konaković je istako da Bosna i Hercegovina u ovom trenutku, ukoliko bi se zatvorila granica kojim slučajem, ima crvenog mesa za svega sedam dana te da to pitanje treba otvoriti i vidjeti na koji način rješiti taj problem.