Republika Srpska će složno i instutucionalno odgovoriti na proturanje Zakona o državnoj imovini BiH, zaključeno je na današnjem sastanku u Banjaluci kod predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

-Srpska demokratska stranka i ja lično jesmo opozicija, ali nikada nećemo biti opozicija Republici Srpskoj, kazao je Milan Milićević, predsjednik Srpske demokratske stranke.
Dodik, koji je i organizovao ovaj sastanak, kod sebe u Kabinetu / Palati predsjednika u svojstvu predsjednika, potvrdio je da pojedini predstavnici stranaka koji su dobili poziv – nisu došli.

-Na ovom pitanju nema podjela i nisu dozvoljene, tvrdi Petar Đokić predsjednik Socijalističke partije Republike Srpske.
Osim što je predviđeno povlačenje sudija Ustavnog suda BiH iz Republike Srpske, Dodik je poručio da će MUP Republike Srpske pozabaviti se pitanjem granice između Republike i Federacije BiH.

-Formiraćemo posebno tijelo koje će se baviti granicom. Ovo je trebalo uraditi i ranije. Ponudićemo Federaciji BiH sporazum o razdruživanju. Ne prihvatamo podvale iz Federacije BiH. Obustavljamo sve zajedničke vježbe sa NATO-om, ovo mora stati. Nećemo nikad podržati sankcije Rusiji što oni traže od nas. Imamo preko 20 zaključaka, na čijem ćemo sprovođenju početi da radimo u ponedjeljak, istakao je predsjednik Republike Srpske.
Odgovarajući na pitanje da li je „opasan put kojim ide“ sukobljavajući se sa međunarodnom zajednicom. Dodik je odgovorio da je opasan put „Marfija kojim tim putem ide“ (Džozef Marfi, ambasador SAD-a u BiH).

https://www.youtube.com/watch?v=Xio-_-2S1Xk

-Oni su izašli iz ovlašćenja koje imaju kao predstavnici drugih zemalja. Mi smo napadnuti. Ultimatum koji je došao je loš po nas. Mi imamo svoja prava prema Ustavu BiH, a jedno od njih je jasno određeno Dejtonskim mirovnim sporazumom, a ključno od njih je- ono što nije jasno definisasno Ustavom BiH, pripada entitetima. Muslimani, Bošnjaci mogu da ovo prodaju Hrvatima, to je njihovo pravo, ali naše je da ne prihvatimo nastavke ove politike, poručio je Milorad Dodik.
Sastanku su prisustvovali, pored Dodika, srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske, predsjednici Socijalističke partije Petar Đokić, DEMOS-a Nedeljko Čubrilović, NPS-a Darko Banjac, DNS-a Nenad Nešić, SPS-a Goran Selak, NDP-a Bojan Šapurić. Srebrenka Golić predstavlja Vijeće naroda Republike Srpske.