Nedeljko Čubrilović ministar saobraćaja i veza Republike Srpske kaže da je kasno, da je eksproprijacija na prvoj trasi već završena i da bi mijenjanje trase autoputa Banjaluka-Prijedor dovelo do odgađanja projekta za dvije godine. Čubrilović je to rekao za Glas Srpske. Rekao je i da su mještani nekoliko sela trebali izmjenu trase tražiti prije nego što je skupština usvojila potrebnu dokumentaciju.

Mještani Gornje Omarske i još nekoliko potkozarskih sela duže od godinu dana upozoravaju na problem koji imaju ali za to vrijeme niko od nadležnih im nije ponudio nikakvo rješenje. Da je neko reagovao prije godinu dana možda sada, kako kaže Čubrilović, ne bi bilo kasno. Umjesto toga, potvrdili su sagovornici Gerila info, mještani koji su bili na jednom sastanku u ministarstvu saobraćaja su izbačeni iz kancelarije tadašnjeg ministra Nedeljka Ćorića.

Da će trasa puta koja ovakva kakva je ruši više od 40 kuća u tri sela, najviše u Gornjoj Omarskoj, biti promijenjena mještanima je obećao Milorad Dodik ali od tog obećanja nije bilo ništa.

Mještani su od nadležnih tražili da trasa bude izmijenjena na način da ide preko državnog zemljišta na kojem nema objekata a ne da ide preko parcela sa gotovo 50 kuća jer za tim nema nikakve potrebe. Trasu je, pričali su za Gerila info, bilo vrlo lako izmjeniti bez troškova.

Čubrilović kaže da su se mještani sa zahtjevom obratili kasno ali su mještani ovih sela to učinili istovremeno kada i mještani Kozarca i Omarske koji su uspjeli da izmjene trasu autoputa. Nije ni tačno da su se mještani ovog sela kasno sjetili, kako implicira Nedeljko Čubrilović. Oni su prigovore uložili prije dvije i po godine na javnoj raspravi u Prijedoru samo što te prigovore niko nije uzeo u razmatranje.

Gornja Omarska, foto Gerila info

Onda smo tražili izmještanje trase po poljoprivrednom zemljištu. Dole po državnom zemljištu gdje nema uopšte stambenih objekata. Bili smo u Vladi šest puta na sastancima u ministarstvima. Kod Srebrenke Golić, u ministarstvu saobraćaja i veza. bili smo u Autoputevima RS, kod gospodina Dodika jednom. Jednom smo sa Dodikom bili u Omarskoj. Drugog oktobra smo imali sastanak sa gospodinom Dodikom gdje nam je obećana korekcija postojeće trase kroz naša tri sela“, rekao je za Gerila info Savo Dukić iz Gornje Omarske u decembru prošle godine.

Dukić se prisjeća da je mještanima ovih sela tada, u prisustvu Srebrenke Golić, direktora Autoputeva Republike Srpske i direktora Instituta za građenje obećano da će biti izvršena korekcija trase kao i da je tada ucrtana nova trasa koja je prihvatljiva mještanima jer im ne ruši kuće. Od obećanja, međutim, nije bilo ništa jer je počela eksproprijacija zemljišta po staroj trasi.

Dakle, ništa od onog dogovora nije ispoštovano i samo se krenulo raditi po staroj trasi“, kaže Dukić.

U Gornjoj Omarskoj napominju da je u Kozarcu trasa autoputa pomjerana četiri puta što pokazuje da je to moguće. Mještani, međutim, napominju da su se za mještane Kozarca na protestima, na kojima su ih podržali i stanovnici Omarske i drugih sela Potkozarja, založili bošnjački političari i predstavnici kao i islamska zajednica a da u slučaju srpskih sela niko od srpskih predstavnika nije mrdnuo ni prstom.

Predstavnici mještana Gornje Omarske su u nekoliko navrata bili ispred Narodne skupštine Republike Srpske. O tome mediji pod kontrolom vlasti u Republici Srpskoj nisu izvještavali.

Bogoljub Ilikić ispred NSRS, foto Gerila info

Bogoljub Ilikić iz sela Gornja Omarska došao je, početkom februara ove godine, pred Narodnu skupštinu Republike Srpske da traži pomoć od poslanika. Niko ga nije ni primjetio. Kratko je razgovarao sa poslanikom Vukotom Govedaricom.

Ja sam došao da vidim može li nam ko pomoći. Nama je Milorad Dodik 28.9. prošle godine obećao da će biti izmjenjena trasa autoputa i ucrtana je nova ali niko po tom pitanju ništa dalje ne radi. Svi ignorišu. Mi imamo saznanja da se tome protivi ministar Čubrilović“, rekao je Ilikić za Gerila info.

Iz Ministarstva saobraćaja Republike Srpske, na čijem čelu je nakon nekoliko godina obavljanja drugih funkcija, ponovo Nedeljko Čubrilović nisu odgovorili na naša pitanja u vezi sa trasom autoputa kroz ovo selo a koja smo im poslali 23. decembra prošle godine. Bez odgovora smo ostali i na pitanja koja smo poslali kabinetu Milorada Dodika, koji odlukom Centralne zborne komisije BiH obavlja funkciju predsjednika Republike Srpske. Kabinetu ministra Čubrilovića smo poslali novi zahtjev za razgovor.

Sličan problem, ranije su zbog trase autoputa, imali i u Ivanjskoj (selo u banjalučkoj opštini) i u Kozarcu (prijedorska opština). Mještani tih mjesta su uspjeli da angažovanjem određenih lokalnih političara i vjerskih zajednica riješe problem i izmjeste trasu autoputa. Za mještane Gornje Omarske, Verića i Bistrice, očigledno nema ko da se “založi”.

Gerila info, nezvanično, saznaje da su parcele na tada budućoj trasi autoputa kroz Gornju Omarsku i druga sela pokupovali pojedinci koji su blisku vlastima u Republici Srpskoj. Neki od njih su, tvrde naši izvori, i rođaci bivših i nekih od sadašnjih ministara u Vladi Republike Srpske. Zato je, tvrde naši izvori, i nemoguća izmjena trase autoputa.