Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska ne želi da uđe NATO savez i obustaviće sve aktivnosti saradnje s tom alijansom.

Dodao je i da svi ljudi iz Srpske, koji rade na tim pitanjima, više to neće raditi.

– Od zamjenika ministra u Savjetu ministra i ministara u Vladi Srpske do svih operativaca na tim pitanjima, zaključno s komisijom u kojoj sjedi jedan broj Srba koju je imenovao Savjet ministara. U tom pogledu mi ćemo prekinuti da radimo – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Predsjednik Srpske je naveo da RS ništa nema od njih, osim stalnog traženja nečega, a to nešto je bazično za Srpsku.

– Mi ne možemo da budemo član NATO saveza, ne zbog sukoba Ukrajine i Rusije. Pa mi smo to i prije govorili. Šta sad treba da se bojimo NATO saveza i da kažemo da smo se prošli put šalili. Ne nismo se šalili, sada smo odlučniji – rekao je Dodik.

Naglasio je i da Republika Srpska ne želi da se svrstava ni na jednu stranu.

– Mi želimo biti subjekt koji ovdje odlučuje o našim stvarima. Ja ne odlučujem o stvarima o Velikoj Britaniji i Americi, a ne želim ni da oni ovdje odlučuju – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, sve mjere visokih predstavnika su bile antisrpske i usmjerene na rušenje Srpske.

– Znali smo mi to i tada. Vi znate od kada se borim s visokim predstavnikom, vi znate i od kada se borim protiv Suda i Tužilaštva BiH. Još 2010. godine, kada smo doveli Ketrin Ešton ovdje i postigli dogovor s njima – oni su opet slagali. Oni samo lažu, oni dođu ovdje i postignu dogovor, a ako im ne odgovara, već sutra taj dogovor ne primjenjuju svi ti iz EU i koji dolaze iz evropskih centara moći – rekao je Dodik.

On je podsjetio da je mnogo sporazuma postignuto, ali da se nijedan nije realizovao, a gledano šire nisu ni Kumanovski ni Briselski niti Dejtonski sporazum.

– Sve je to samo traženje od Srba. Ne može više. Ja sam predsjednik Republike i nju zastupam i u okviru toga što piše u Ustavu kažem: Srpska je napadnuta od strane tihe subverzivne koncepcije koja treba da je uruši, a najbolji primjer za njeno konačno urušenje je to što su smislisli ovo oko imovine, i zato sam spreman na pitanju imovine da se borim do krajnjih svojih snaga – rekao je Dodik.

https://www.youtube.com/watch?v=sbS8XZXhkio