Tokom grmljavinskog nevremena treba se pridržavati određenih uputstava kako biste zaštitili svoj život i zdravlje. Tako primjera radi, civilne zaštite savjetuju građanima da tokom nevremena izbjegavaju sve aktivnosti na otvorenom.

Preporučuje se da zatvorite prozore i vrata i da ne stojite pored prozora, otvorenih vrata, metalnih stubova i predmeta kao što su slavine, utičnice i električni prekidači.

Takođe, u tom biste periodu trebali izbjegavati tuširanje i kupanje, a trebali biste isključiti električne i klima uređaje. Ostanite u zatvorenom prostoru trideset minuta nakon što grmljavina prestane, savjetuje se.

Kako piše američka Nacionalna meteorološka služba, ako se zateknete na otvorenom tokom grmljavinskog nevremena, trebali biste se pridržavati pravila “30-30”.

Naime, pravilo 30-30 nudi najbolje smjernice za zaštitu od munja. Kada vidite munju, počnite brojati dok ne čujete grmljavinu. Ako grmljavina uslijedi za 30 sekundi ili manje od toga, znači da vam je jako blizu.

U tom slučaju to može biti opasna situacija i trebali biste odmah potražiti sklonište. Ostanite unutra najmanje 30 minuta nakon što čujete posljednji udar groma.

Kad oluja prođe i nebo opet postane plavo, nemojte se prevariti. Munjevite prijetnje traju mnogo duže nego što većina ljudi shvaća i stoga i postoji ovo sigurnosno pravilo u trajanju od 30 minuta, piše “N1“.