Na Manjači je juče završen 58. Kočićev zbor, a kako kažu organizatori, bio je i bolji i posjećeniji nego prošlogodišnji.

Atrakcija ovogodišnjeg zbora svakako je bio povratak Baje Malog Knindže na Manjaču, koji je atmosferu pod šatorom doveo do usiujanja.Pored zabave za široke narodne mase, pečenja, bodljavine bikova i krajiške muzike, ispoštovan je i tradicionalni, liturgijski dio.

Gradonačelnik Draško Stanivuković na Manjači se juče pojavio u moderno-tradicionalnoj odjevnoj kombinaciji. Nosio je tamno plave pantalone na kocke, užeg, sportskog kroja i posebnu, ručno rađenu košulju sa zmijanjskim vezom.

Ove posebne košulje izrađuju žene u Udruženju „Duga“, vezu se ručno na takozvanom srpskom ili narodnom platnu.

– Narodno platno se nekada ručno tkalo i specifično je po tome što ima dvije debljine. Sada se ono radi industrijski, ali je vez ručni rad naših žena. Od toga koliko veza ima na košulji, zavisi i njena cijena, a najjeftinija košta 123 KM – rekli su u udruženju Duga za ALOonline.

Zmijanjski vez bio je čest motiv na suvenirima, pa su se mogle naći ploske „obučene“ u zmijanjski vez po cijeni od 40 KM, a magneti sa ovim motivom koštali su od 10 KM, pa na više.