Da je sezona pravljenja zimnice uveliko počela, potvrdili su trgovci na banjalučkoj pijaci, navodeći da su cijene nekih namirnica više, pa Banjalučani ističu da im je za bure od 20 litara potrebno izdvojiti najmanje 60 KM za povrće.

Prema njihovim riječima, najviše se prodaje kupus, a njegova cijena varira od sedam do 15 KM, ako uzmete vreću ove namirnice, a na cijenu utiče kvalitet same namirnice.

– Varaždinac možete naći i po cijeni od 15 KM – naveli su oni.

Prema riječima trgovca koji sa suprugom ovdje radi godinama, cijena krastavca kornišona je 3,5, a veći krastavci koštaju do tri KM.

– Kilogram karfiola košta tri KM, dok se cijena paprike babure kreće oko 2,5 KM, a roge tri KM – kazao je trgovac, te dodao da se cijene patlidžana kreću od 1,5 do dvije KM.

– Mrkva se takođe kupuje, a njena cijena je od dvije do 2,5 KM – pojasnio je on.

Kako navodi, poskupio je kupus, koji je nekada koštao pet KM, a sada se može naći po 12 ili 15 KM.

– Paradajz je sada od tri do 3,5 KM, a bio je od marku do 1,5 KM – istakao je on, dodajući da je najviše poskupjela šljiva.

– Šljiva je nekada bila marku, dok je sada od 2,5 do tri KM, jer nije rodila, a osim zimnice, potražnja za ovim proizvodom je velika – rekao je on.

Dodao je da se dosta prodaje kesten, a cijena na njegovom štandu je 10 KM, zatim šareni pasulj, koji košta pet KM, crveni luk se takođe dosta prodaje, a košta dvije KM, naveo je on.

Istakao je da ima robe, ali je malo kupaca.

– Mnogo njih kupuje u marketima, a tamo je sve lošijeg kvaliteta. Ovo je prva ruka i radi se o ekohrani sa Manjače, koja je prirodna – pojasnio je on.

Ljudi se, kako kaže, žale na cijene, ali dodaje da je ova godina bila neuslovna.

– Bilo je mnogo oluja, vjetrova, grada i kiše, a poljoprivreda zahtijeva umjerenu klimu. Mnogima su ovakvi vremenski uslovi nanijeli štetu – zaključio je on.

Prema riječima jedne trgovkinje koja radi na pijaci, cijena paprika na njenom štandu varira od dvije do 3,5 KM, a odnosi se na baburu i rogu.

– Mrkvu možete naći po dvije KM, a patlidžan za 1,5. Slične cijene kao i prošle godine. Svega ima, nije nestašica ničega, a najviše se prodaju paprika, patlidžan, kupus i krastavac. Bilo je boljih sezona, nije ni ova loša, ali može bolje – navela je ona.

Prema riječima Banjalučanke koja je ovih dana kupovala namirnice za pravljenje turšije, kilogram mrkve platila je po cijeni od dvije KM, dok je za krastavac izdvojila po četiri KM za kilogram.

– Zeleni paradajz sam platila 2,5 KM, dok me vrećica od tri kilograma paradajza koštala osam KM, a karfiol 3,5 KM – istakla je ona, te dodala da su cijene poprilično visoke, prenose Nezavisne novine.

– Najviše me iznenadila cijena duge ljute paprike, koja iznosi šest maraka po kilogramu. Za povrće sam izdvojila 60 maraka kako bih napunila burence od 20 litara, s tim da sam izbjegla kupovinu ove skuplje paprike – zaključila je ona.