Potresena majka 11-godišnje djevojčice koju je nepoznati muškarac umalo oteo s ulice obratila se junakinji koja joj je spasila kćer rekavši: “Ne mogu joj dovoljno zahvaliti”. Majka – čije ime nije objavljeno kako bi se zaštitio identitet žrtve – takođe je upozorila druge roditelje da budu na oprezu nakon što je njena kći zaskočena dok je napuštala prodavnicu u prometnoj glavnoj ulici u jugoistočnom Londonu usred bijela dana.

“Molim vas, pobrinite se da su vaša djeca sigurna. Hvala Bogu na predivnoj dami koja je spasila moju kćer od otmice. Ne mogu joj dovoljno zahvaliti”, napisala je majka djevojčice na internetu.

Naime, dvojica muškaraca pratila su djevojčicu u market, ali jedan je otišao i pričekao je ispred susjedne, humanitarne prodavnice. Kad je izašla, drugi joj je prišao i, čini se, pokušao ju uvjeriti da pođe s njim sve dok se nije umiješala žena koja je bila u kupovini, prenosi “DailyMail”.

Ona se umiješala u situaciju kada je počela strahovati da će djevojčica biti kidnapovana s ulice nakon što je čula dva muškarca kako pitaju 11-godišnjakinju da li je sama. Na video snimku se vidi se muškarac kako prilazi djevojčici na ulici dok ona stoji sama ispred marketa i počinje razgovarati s djetetom dok se čini da je pokušava odvesti.

Upravo u trenutku kad se čini da djevojčica počinje slijediti muškarca, žena u zelenoj haljini izjurila je iz marketa i stavila joj ruku na rame te je, kako se čini, uvjeravala da ne odlazi s njim. Njih troje nastavili su razgovarati prije nego što je muškarac otišao.

Vlasnik marketa kaže da su muškarac i još jedna muška osoba u njegovoj pratnji pomno posmatrali djevojku “i gledali ima li ikoga s njom”. On je rekao da su se muškarci nekoliko trenutaka ranije raspitivali na hindu jeziku o bonovima za dopunu računa na mobilnom telefonu.

Na snimku se može vidjeti kako žena prolazi pored muškarca i djevojčice samo nekoliko trenutaka ranije s crnom torbom za kupovinu preko ramena. Ušla je u market do, ali je posmatrala djevojčicu prije nego je ušla.

Vlasnik marketa, Maunil Patel kaže da je vidio djevojčicu kako je prva ušla, a viđao ju je i prije jer živi u blizini. Ubrzo nakon toga su ušla dva muškarca koje nije viđao. “Prvi je izašao iz dućana i skrenuo desno”, prenosi “Jutarnji”. Sigurnosna kamera pokazuje kako čeka ispred susjedne, humanitarne prodavnice.

“Djevojčica je kupila nešto – mislim slatkiše – i izašla iz moje prodavnice i prošla pored čovjeka koji je čekao ispred susjednog dućana. Polako ju je pratio i pitao je nešto što ju je natjeralo da se okrene. Navodno ju je pitao da li je sama i treba li joj pomoć. U tom je trenutku žena u dugoj tirkiznoj haljini ušla u humanitarnu prodavnicu, ali je bacila pogled prema njima dok je ulazila. Očigledno je bila zabrinuta što se događa.”

Nastavio je u istom tonu:

“Nekoliko sekundi kasnije, kaže, izašla je iz prodavnice i obratila se muškarcu. Čuo sam je kako mu govori da će zvati policiju i zamolila je djevojčicu da pođe s njom. Djevojčica, koja je već bila prilično zbunjena i uplašena, ušla je sa ženom u market. Čovjek se na trenutak zadržao, ali je zatim otišao”, ispričao je Patel.

Londonska policija objavila je snimke dvojice muškaraca s kojima žele razgovarati i trenutno za njima traga.