Njemački kancelar Olaf Šolc je tokom svog govora pred Evropskim parlamentom izjavio da je potrebno nastaviti sa reformama i normalizacijom odnosa između Srbije i tzv. Kosova.

-Zemljama Zapadnog Balkana, Ukrajini i Moldaviji smo rekli: vi pripadate nama, želimo da da postanete članice Evropske unije- rekao je Šolc.

On je dodao da se tu ne radi o altruizmu, ”već o kredibilitetu i ekonomskom interesu”, kao i nastojanju da se osigura mir u Evropi, pogotovo nakon prekretnice koju predstavlja napad Rusije na Ukrajinu.

Rekao je da poštena politika proširenja znači ispunjavanje obećanja koja su data pre svega zemljama Zapadnog Balkana, kojima je evropska perspektiva obećana prije 20 godina.

-Geopolitička Evropa mora održati obećanja data svojim susjedima- rekao je on.

Šolc je ocijenio da je potrebno da Evropa ojača sopstvenu odbrambenu industiju i saradnju na polju vazdušne odbrane, kao i da razvije tešnju saradu između EU i NATO.

Naveo je da EU Kinu doživljava kao partnera i sistemskog konkurenta, i da je saglasan sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen da je potrebno, ne udaljavanje od Kine, već smanjenje rizika od ekonomske zavisnosti od te zemlje.