Carinski službenici Sektora za mobilne jedinice u saradnji s policijskim službenicima sprečili su pokušaj krijumčarenja 10.000 komada cigareta na graničnom prelazu Slavonski Brod.

Sprovodeći pojačane mjere nadzora na graničnom prelazu Slavonski Brod carinski službenici sa policijskim službenicima izdvojili su radi kontrole prilikom ulaska u carinsko područje Unije autobus BiH registarskih oznaka, u vlasništvu prevoznika iz BiH, kojim je upravljao državljanin BiH, a u svojstvu drugog vozača nalazio se takođe državljanin BiH – saopštila je Carinska uprava.

Pregledom navedenog autobusa uz upotrebu opreme iz programa “Hercule III” u fabričkom prostoru podvozja vozila, koji nije namijenjen za prevoz putničkog prtljaga, pronađene su skrivene cigarete: 500 kutija (10.000 komada) raznih vrsta cigareta koje nisu označene duvanskim markicama Ministarstva finansija RH i koje su vozači pokušali na skriven način prokrijumčariti u EU, prenosi BL Portal.

Zbog prekršaja opisanog i kažnjivog člankom 137a. Zakona o trošarinama vozačima autobusa izdani su prekršajni nalozi i izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 15.000 evra. Vozači su odmah izvršili uplatu 2/3 izrečene kazne. Navedene nezakonito uvezene cigarete su oduzete, zaključuje se u izvještaju, prenosi Srpska info.