Neusavajanje seta predloženih akata Programa pružanja podrške privrednim subjektima čije je poslovanje otežano uslijed provođenja rekonstrukcije Gajeve ulice, dovelo je u pitanje dalji rad poslovnih subjekata koji djelatnost obavljaju u ovoj ulici.

Poručili su ovo iz Odjeljenja za privredu i lokalni ekonomski razvoj, nakon što set ovih odluka nije dobio podršku Skupštine Grada.

Kako su naveli, zbog otežanog prilaza objektima u kojima vrše poslovanje, prometi poslovnih subjekata u Gajevoj ulici značajno su smanjeni.

Inače,  trenutno u zoni rekonstrukcije posluje 12 poslovnih subjekata koji su se obratili Gradu Banjoj Luci za finansijsku pomoć, te su s ciljem prevazilaženja problema obezbijeđena sredstva za tu namjenu.

-Grad Banja Luka je, svjestan izazova u poslovanju i činjenice da su već dva poslovna subjekta zatvorila preduzetničke radnje u ovoj ulici, pripremio set odluka za pružanje finansijske podrške kroz dodjelu subvencija, na način da se za zaposlene radnike uplate doprinosi na lična primanja za perod od početka rekonstrukcije Gajeve ulice do 31.12.2023. godine. Međutim, bez usvajanja predloženih odluka dovodi se u pitanje dalji rad i poslovna egzistencija radnji koje obavljaju djelatnost na ovoj lokaciji, jer Grad bez obzira na obezbjeđena sredstva nema mogućnost da isplati novac i na taj način pruži podršku ovim poslovnim subjektima – pojašnjavaju iz Odjeljenja.

Podsjećamo, Grad Banja Luka je u maju 2023. godine započeo radove na rekonstrukciji Gajeve ulice sa pripadajućom infrastrukturom, u okviru projekta integrisanog saobraćaja koji ima za cilj formiranje jedinstvene pješačke cjeline, a koji treba da budu završeni do kraja ove godine.