Glumac iz Istočnog Sarajeva Milan Dimić kazivao je na skupu “Granica postoji” na međuentitetskoj granici u Istočnom Sarajevu stihove pjesme “Srpski nacionalizam” vladike Nikolaja Velimirovića.

Stihovima vladike Nikolaja završen je mirni protest na međuentitetskoj granici u Istočnom Sarajevu u znak podrške predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Milošu Lukiću.

Skup na međuentitetskoj granici koji su obezbjeđivali pripadnici MUP Republike Srpske protekao bez inicidenta.

Na okupljanju u Ističnom Sarajevu prisustvovali su premijer Republike Srpske Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova Srpske Siniša Karan, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Željko Budimir, ministar trgovine i turizma Srpske Denis Šulić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić, nekadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić.

Na skup podrške pod motom “Granica postoji” bili su i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, kao i načelnici opština u sastavu grada, te brojni građani Sarajevsko-romanijske regije.

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH organizator je skupova podrške Dodiku i Lukiću međuentitetskoj granici u Istočnom Sarajevu, kao i Doboju, u Loparama na Majevici i Nevesinju u istočnoj Hercegovini.

Nakon što je sarajevski kantonalni MUP zabranio protest “Srpska pred sudom” planiran ispred kompleksa pravosudnih institucija u federalnom Sarajevu, mirna okupljanje građana organizovana su na četiri mjesta na međuentitetskoj granici – u Istočnom Sarajevu, Doboju, Loparama i Nevesinju.

Iz MUP Sarajevskog kantona obrazložili su da nisu mogli da odbore protest u Sarajevu jer Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH “nije ispunio formalne uslove”, te “iz bezbjednosnih razloga”.

Tužilaštvo BiH podiglo je 11. avgusta optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika Republike Srpske” Miloša Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.