Godišnja stopa inflacije u Republici Srpskoj u septembru iznosila je 5,7 odsto, a u Federaciji Bosne i Hercegovine 2,4 odsto.

Zbog čega je tolika razlika u inflatornim kretanjima u dva entiteta?

Srpskainfo je uporedila parametre koje mjere entitetski zavodi za statistiku.

Na prvom mjestu je hrana, a izdvajanja za ove osnovne potrebe su otprilike identično povećana u oba entiteta.

Tako je u Republici Srpskoj hrana skuplja za 6,3 odsto u odnosu na septembar 2022. godine, a u Federaciji Bosne i Hercegovine za 5,6 odsto.

Osim za hranu, građani u cijeloj Bosni i Hercegovini najviše novca daju za komunalije. Upravo stavka komunalije pravi značajnu razliku između Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.

Zavodi za statistiku ova kretanja prate u odjeljku „Stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti“. Dok su građani Republike Srpske navedene komunalije u prosjeku u septembru plaćali skuplje 14,5 odsto, građani Federacije imali su sreću jer su struju, vodu i druge komunalije u prosjeku plaćali jeftinije nego godinu prije, i to za 2,5 odsto!

U ovome su građani Republike Srpske najveće opterećenje imali po pitanju plaćanja računa za struju koji su u devetom mjesecu, po podacima Zavoda za statistiku RS, bili veći u prosjeku za 16,5 odsto. Istovremeno, potrošači koji se snabdijevaju električnom energijom i plinom od preduzeća u Federaciji BiH dobili su u prosjeku račune manje za čak 5 odsto.

Usluga snabdijevanja vodom poskupjela je u oba entiteta, samo što je poskupljenje veće u Republici Srpskoj, i to za 8,3 odsto, dok je povećanje cijene vode potrošačima u FBiH iznosilo 4,7 odsto.

Održavanje i popravka stana opet je više poskupjelo na godišnjem nivou u Srpskoj, i to za 11,1 odsto, dok su u Federaciji BiH ove cijene više za 5,6 odsto.

U odjeljku „Stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti“ jedino je stanarina na godišnjem nivou više poskupjela u Federaciji BiH (za 12,4 odsto) u odnosu na Republiku Srpsku (za 6 odsto).

Cijene ostalih proizvoda i usluga su otprilike na istom nivou.