U našem narodu se za osobu koja mora da obavi više zdravstvenih pregleda radi nekog oboljenja ili zdravstvenog stanja kaže da “hoda po doktorima”. Čini se, ipak, da samo “hodanje” nije problem koliko zakazivanje pregleda.

Manjak ljekara i medicinskog osoblja, veliki broj pacijenata, nedovoljan broj dijagnostičkih i drugih medicinskih uređaja su dobro znani problemi pacijentima iz RS, zbog kojih su često prinuđeni da skupo plaćaju preglede u privatnim klinikama i ambulantama.

M.J. iz Banjaluke kaže da godinama ima problema sa štitnom žlijezdom.

“Nakon intervencije koju sam imala prije tri godine, propisana mi je kontrola kod specijaliste na svakih šest mjeseci. Međutim, problem nastaje kod zakazivanja. Da bih zakazala pregled u Zavodu za nuklearnu medicinu na UKC RS moram da zovem isključivo 20. u mjesecu, na broj telefona na koji se često niko ne javi”, kaže naša sagovornica.

Dodaje da se nekoliko puta desilo da propusti kontrolu, jer nije mogla da dobije nikog na telefon, a kada je otišla lično, rečeno joj je da je termin moguće dobiti samo zvanjem.

Slično iskustvo ima i V.S. iz Mrkonjić Grada.

“Princip zakazivanja za pregled štitne žlijezde na UKC RS je neefikasan. Na telefon često nema odgovora, a ako pozovete drugi dan, a ne 20. u mjesecu, dobijete odgovor da je već sve popunjeno i da se javite sljedeći mjesec. Niko ne pita hoću li doživjeti taj datum, niti može li moja bolest da čeka još mjesec dana”, kaže V.S.

Ističe i da je bila prinuđena da ode kod privatnika.

“Nije problem ni da platim pregled u privatnoj ambulanti, ali je problem da plaćam duplo. Razumijem pritisak na zdravstveni sistem i probleme s kojima se sreću, ali ne razumijem da ne mogu da naprave efikasan način zakazivanja. Ovako kako je sad ne funkcioniše”, ističe.

Iz UKC-a kažu da se rasporedi ljekara za rad u ambulantama za pregled štitne žlijezde objavljuju se 20. u mjesecu, i to dva mjeseca unaprijed.

“Nije tačno da je praksa da se zakazivanje za pregled štitne može obaviti samo 20. u mjesecu i isključivo telefonom. Rasporedi ljekara za rad u ambulantama za pregled štitne žlijezde objavljuju se 20.u mjesecu dva mjeseca unaprijed (npr. u oktobru za decembar tekuće godine). Rasporedi su dostupni sve dok ima termina, odnosno u toku cijelog mjeseca. Dnevno radi između 3 i 6 ambulanti za preglede i svakom doktoru se zakazuje po 15 pacijenata”, kažu iz UKC RS za MONDO.

Ističu da problemi nastanu kada pacijenti insistiraju da se zakažu na pregled kod određenog doktora ili doktorice.

“Pacijenti insistiraju na pregledu kod doktora kod kojih se brzo popune termini u rasporedu i najčešće ne prihvataju da ih pregleda drugi doktor, koji ima slobodne termine. Ljekari nisu zaduženi samo za ambulantni rad, već učestvuju u radu dijagnostičkog odjeljenja, terapijskog odjeljenja i u radu odjeljenja za PET/CT”, dodaju iz UKC-a.

Ističu da se pacijenti mogu i lično zakazati prilikom dolaska u Klinički zavod za nuklearnu medicinu i bolesti štitne žlijezde UKC Republike Srpske.

“Kada je riječ o pacijentima koji ne žive u Banjaluci, napominjemo da preglede štitne žlijezde mogu obaviti i kod svojih endokrinologa u centrima iz kojih dolaze, a ne isključivo u Kliničkom zavodu za nuklearnu medicinu i bolesti štitne žlijezde UKC Republike Srpske, s tim da je u tim centrima vjerovatno mnogo duži period čekanja na obavljanje pregleda”, ističu.

Kažu da je istina je da je u funkciji samo jedan broj za naručivanje na ambulantne preglede.

“U funkciji su posebni brojevi telefona za naručivanje na druge dijagnostičke pretrage u Kliničkom zavodu za nuklearnu medicinu i bolesti štitne žlijezde, kao i PET/CT i terapijsko odjeljenje. Sve poteškoće u vezi sa ovim, riješićemo na način da će od 20.12.2023. godine cjelokupni proces naručivanja pacijenata za preglede štitne žlijezde preuzeti Call centar UKC Republike Srpske koji već funkcioniše za naručivanje pacijenata za preglede u pojedinim organizacionim jedinicama”, kažu iz UKC.

O tome zašto pozivi ostanu bez odgovora, kažu:

“Nismo saglasni sa tvrdnjom da se na telefonski broj niko ne javlja, jer brojevi naručenih i obavljenih pregleda govore drugačije. Tako je u mjesecu oktobru 2023. godine u Kliničkom zavodu za nuklearnu medicinu i bolesti štitne žlijezde naručeno 1593 pacijenata. Obavljeno je ukupno 2098 pregleda i 1097 ultrazvučnih pregleda. Ovo ukazuje da pored naručenih pacijenata ljekari u toku radnog vremena prime i veliki broj nenaručenih pacijenata, kao i trudnice, porodilje, pacijente kojima je indikovan operativni zahvat, pacijente sa drugih klinika.

U mjesecu novembru (od 1-22. novembra 2023. godine) dosad je obavljeno 1290 pregleda i 705 ultrazvučnih pregleda. U periodu od 1. januara do 23. novembra 2023. godine ukupno je obavljeno 17 613 ambulantnih pregleda i 9251 ultrazvučnih pregleda štitne žlijezde. Navedeni podaci su iz Kliničkog informacionog sistema UKC Republike Srpske”.

Odbacuju i primjedbe da je zakazivanje “nemoguća misija”.

“Kad pogledamo u oči činjenicama postavlja se pitanje: kako su se uspjeli naručiti svi ovi pacijenti i obaviti pregled u Kliničkom zavodu za nuklearnu medicinu i bolesti štitne žlijezde? Sigurni smo da se uz malo dobre volje može pronaći rješenje i za četiri pacijenta koji se, kako kažu, nikako nisu uspjeli naručiti.

Lista čekanja za ambulantne preglede u Kliničkom centru Ljubljana je 12 mjeseci. Lista čekanja u državnoj bolnici u Minhenu je 6 mjeseci. Lista čekanja u Kliničkom zavodu za nuklearnu medicinu i bolesti štitne žlijezde UKC Republike Srpske je 2 mjeseca”, naglasili su iz UKC-a RS.