Advokat Goran Bubić, branilac Milorada Dodika, izjavio je da je Sudu BiH uputio prijedlog za izuzeće sudije Jasmine Ćosić Dedović u slučaj da postupa u predmetu protiv Milorada Dodika.

Bubić je pojasnio da je prijedlog za izuzeće upućen na zahtjev Milorada Dodika, te dodao da odbrana smatra da u ovom predmetu sudija Dedović ne može postupati zato što postoje okolnosti koje izazivaju razumnu sumnju u njenu nepristrasnost.

– Sudija Jasmina Ćosić Dedović svojevremeno je bila kandidat za sudiju Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, a Milorad Dodik, tada u svojstvu srpskog člana Presjedništva BiH, protivio se njenom imenovanju na navedenu pravosudnu funkciju u ime BiH – istakao je advokat Bubić.

Bubić je uz prijedlog za izuzeće Sudu BiH dostavio i dokaz – pismo tadašnjeg srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

– Iz sadržaja pisma vide se argumenti za protivljenje imenovanju sudije Jasmine Ćosić Dedović. Ove razloge branilac ne ponavlja u prijedlogu za izuzeće, ali kao razlog za izuzeće ističe sam čin protivljenja Milorada Dodika, tadašnjeg srpskog člana Predsjedništva BiH, da se imenuje za sudiju Međunarodnog krivičnog suda.

Ovo pismo, poslato u okviru zakonske procedure za izbor sudije Međunarodnog krivičnog suda u ime BiH, nesumnjivo je uticalo na proceduru izbora Dedovićeve i ona nije izabrana za sudiju u tom sudu.

Ove činjenice moraju biti poznate sudiji Dedović iz razloga što je sadržaj pisma objavljen u većini medija u BiH, što potvrđuju sljedeći dokazi: članak od 20. maja 2020. godine objavljen u “Slobodnoj Bosni” pod naslovom: Dodik isključiv: “Jasmina Ćosić-Dedović ne može predstavljati BiH, to je uvreda za Srbe i Republiku Srpsku” i članak od 20. maja 2020. godine objavljen u “Glasu Srpske” pod naslovom: Dodik: “Jasmina Ćosić-Dedović ne može predstavljati BiH, to je uvreda za Srbe i Srpsku”.

Branjenik Milorad Dodik smatra da sudija Dedović, prema objektivnom sudu, jednako kao i bilo koji drugi kandidat u sličnoj situaciji, ne može imati nepristrasan odnos kao sudija ako postupa u predmetu u kojoj je optuženi osoba koja se ranije, u legalnoj proceduri izbora (ne samo kao građanin), protivilo njenom imenovanju za sudiju u Međunarodnom krivičnom sudu.

Posebno treba cijeniti okolnost da bi njen status u Međunarodnom krivičnom sudu u svakom pogledu bio višestruko povoljniji nego što je status u Sudu BiH.

Ovo izaziva razumnu sumnju u nepristrasnot sudije Jasmine Ćosić Dedović pa se predlaže da se ovaj prijedlog uvaži i imenovana izuzme iz postupka protiv branjenika Milorada Dodika.

U slučaju da u označenom predmetu ne postupa sudija Jasmina Ćosić Dedović, već drugi sudija Suda BiH, tražimo da se ovaj prijedlog ima u vidu u daljem toku postupka, u slučaju da Tužilaštvo BiH ponovo dostavi optužnicu, navodi se u obrazloženju prijedloga za izuzeće sudije Dedović koje je podnio advokat Goran Bubić na zahtjev Milorada Dodika.