Za pet dana, odnosno od 26. avgusta svaki građanin BiH će zbog svog govora ili pisanja koje bude protumačeno kao kleveta biti u opasnosti da krivično odgovara.

To je omogućeno izmjenama Krivičnog zakona Republike Srpske.

Nakon nekoliko mjeseci proceduralne borbe, gdje su se mediji borili i alarmirali na štetnost usvajanja takvog zakona, a vlast Republike Srpske insistirala na njegovom usvajanju, zakon je usvojen, potpisan je ukaz o stupanju na snagu, te je još samo potrebno sačekati 26. avgust kako bi se zakon mogao primjenjivati.

Uprkos kritikama međunarodne zajednice, nevladinih organizacija, brojnim primjerima istaknutih tokom javne rasprave i uprkos svim alarmima zakon je usvojen.

I ako je neko mislio da će se zakon primjenjivati samo u Srpskoj, to nije tako. Zakon, iako usvojen na entitetskom nivou, i te kako će se odraziti na svakog građanina BiH.

Naime, prema Zakonu o sudovima u Federaciji BiH odluke svih sudova u BiH obavezujuće su na teritoriji FBiH. Ista je odredba i u Zakonu o sudovima u RS, piše Kliks.

Dakle, ako neko u RS hipotetički prijavi bilo koga na teritoriji cijele države i optuži ga za klevetu, i to tužilaštvo tako tretira i zatraži od suda nalog da se od prijavljene osobe, na primjer, izuzme kompjuter ili mobilni telefon, sud može izdati takvu naredbu.

I bez obzira što tu naredbu izda sud u RS, po toj naredbi mora postupiti policija bilo kojeg kantona u FBiH zbog jasne odredbe Zakona o sudovima FBiH, koja kaže da su odluke svih sudova u Bosni i Hercegovini obavezujuće na teritoriji Federacije.

Zakon koji je kriminalizovao klevetu ne odnosi se samo na medije, već na svakog pojedinca koji iznese sporni stav na društvenoj mreži ili bilo gdje u javnom prostoru.

Ono što je takođe indikativno jeste da su lideri stranaka u FBiH stidljivo ili nikako kritikovali ovaj zakon. Zašto? Možda i njima odgovara da se medijima zaprijeti na ovaj način, zaključio je Kliks.