Svi vide kriminal i korupciju u Republici Srpskoj osim pravosuđa. Кoliko i kojom brzinom štiti funkcionere dokaz je i obustavljanje istrage u aferi “Кiseonik”.

Rekla je ovo Tanja Vukomanović, poslanik PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

– Pored priznanja Milorada Dodika da “ima problem, jer TGT nisu dali dozvolu”, toga što je BiH bila prva u Evropi po smrtnisti tokom pandemije, potvrde Agencije za lijekove BiH da se uvozio tehnički koseonik, potvrde Uprave za inspekcijske poslove da je bolnica u Trebinju koristila tehnički gas, nalaza glavnog zdravstvenog inspektora i ko zna čega još što ne znamo, niko, bar zasad, neće odgovarati – kaže Vukomanovićeva, saopšteno je iz PDP.

Ističe da su, iako se gotovo sve afere u kojima su akteri nosioci vlasti završe isto, brojni dokazi davali su nadu da će neko u ovom slučaju morati da odgovara.

– Međutim, kako se radi pokazuje i podatak VSTS da je Okružno javno tužilaštvo Banjaluka do 2020. godine šampion po obustavljenim istragama. Nema zemlje sa više afera i više obustavljenih istraga. Od 396 istraga koje su obustavljene čak su u 355 znali ko je osumnjičeni. Кoliko je među osumnjičenim bilo funkcionera? Oni znaju, ali mi vjerovatno nikada nećemo saznati – dodaje Vukomanovićeva.

Dodaje da na svoj neslavni rekord sada mogu dodati i obustavu istrage u jednoj od najvećih afera koja je potresla Republiku Srpsku, aferu “Кiseonik”, ali i protiv policajaca koji su nasrtali na ljude na Trgu Кrajine tokom protesta “Pravda za Davida” koja je obustavljena 2021. godine.

– Sjećate li se državljanina Švedske koji je oboren na zemlju i priveden? I ta je istraga obustavljena… i još mnoge druge – navodi Vukomanovićeva.

Ona kaže da, ako se pita pravosuđe, neki Nemanja Matijaš, bez titule, provešće tri godine u zatvori nevin, ali neki direktor ili ministar, kako god se zvao, neće ni dan, čak i da je kriv.

– Bez obzira radilo se o korupciji, pljačkama, kršenju ljudskih prava ili ataku na zdravlje ljudi. Poslije svega, ima li ko da vjeruje u pravdu u ovoj zemlji? Ako ima i jedna osoba, puno je. Da bi pravosuđe bilo nezavisno, a zakoni jednaki za sve, mora doći do kompletne promjene vlasti u Republici Srpskoj, a na čelo njenih institucija moraju doći ljudi kojima je slovo zakona važnije od slova koslicionog sporazuma – poručuje ona.