Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se svima koji su danas došli na gradski trg u Prijedoru kako bi se podsjetili na tragediju srpskog naroda i pogrom koji su doživjeli u Hrvatskoj.

Posljednjih dana svjedoci smo ogromnog licemjerja u ponašanju velikih sila prema nama Srbima. Nikad vam oni neće reći da je ovo što se dogodilo Srbima najveće etničko čišćenje na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata – istakao je Vučić.

Danas Srba u Hrvatskoj, kako je dodao, ima jedva oko 120.000.

– Gdje nestadoše ti ljudi? Da li su otišli zato što im je bilo dobro – zapitao se on.

Dodao je da je prije nekoliko godina, zajedno sa aktuelnim predsjednikom Srpske, donio odluku da se obilježavaju sve srpske nesreće i stradanja.

Vučić se osvrnuo na kritike iz Sarajeva zbog toga što se obilježavanje pogroma nad Srbima u “Oluji” ove godine održava u Prijedoru.

ПРИЈЕДОР, 4. АВГУСТА /СРНА/ – Обиљежавање Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у Погрому “Олуја” у којој су хрватске снаге протјерале више од 220.000 крајишких Срба.

– Zar treba da stidimo što smo u Prijedoru? Zar Prijedorčani treba da se stide što su Prijedorčani? Prijedor je bio prva stanica spasa za ljude koji su bježali od onih koji su im djecu ubijali. Junačko Potkozarje je stradalo i od 1941. godine do 1945. godine. Ponosan sam što sam ovdje s vama, jer ovdje žive pošteni i čestiti ljudi, a ne neki zločinci – rekao je predsjednik Srbije.

On je istakao i to da je Republici Srpskoj danas teško zbog pritisaka koje trpi od velikih sila.

– Teško je i Miletu, i Željki, i Stevandiću, i svima protiv kojih su uveli sankcije. I zato sam večeras ovdje. Zato što sam gledao kad je Srbija zatvarala granice na Drini. Nikad više Srbija neće zatvarati puteve za svoj narod. I baš me briga koliku ću cijenu da platim! Uvijek ću biti uz svoj narod u Republici Srpskoj. Naša sveta dužnost je da budemo uz narod Republike Srpske – istakao je Vučić.

Ponovio je da “zna kako dolaze teška vremena”.

– Nisam naivan, politički sam veteran. Bez obzira na sve, nikome nećemo dozvoliti da nas ponižava ni pravi ludim. Danas kada znamo šta je Jasenovac, Oluja, kad se ponosimo svojim rodom i imenom, kad se ponosimo čestitom i slavnom prošlošću, vi ovdje, u svakom mjestu u Republici Srpskoj i ne sanjate koliko vas volimo, koliko nam značite i koliko bez vas ne možemo – zaključio je predsjednik Srbije.