Stojim pred vama kao predstavnik slobodne i samostalne zemlje, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na početku obraćanja Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) u Njujorku.

Mi se nalazimo na evropskom putu, ali ne želimo da izgubimo prijateljstva koja smo dugo gradili – rekao je on.

Kako je kazao, “svi koji ovdje govorimo govorimo o svojim problemima”.

– Kakva je budućnost svijeta? Iako smo svi čuli generalnog sekretara, malo ko ga je slušao, i gotovo nijedan svjetski dnevnik nije prenio njegove riječi – rekao je Vučić, piše Blic.

“Rasparčavanje moje zemlje počelo 2008. godine”

Rekao je da nema pravo da kao predsjednik jedne male zemlje govori o odnosima između velikih sila, ali da mu to nije ni posao. Ali, kako kaže, može i želi da govori o tome kako nepoštovanje međunarodnog prava može da dovede do užasnih posljedica.

– Pokušaj rasparčavanja moje zemlje je započet 2008. jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova i Metohije, i još nije završen. Sa kršenjem Povelje UN na slučaju Srbije suočavamo se i danas – kaže on.

“Podržao sam izlaganje Bajdena”

Rekao je i da je podržao izlaganje predsednika SAD Džozefa Bajdena o poštovanju teritorijalnog integriteta i ljudskim pravima.

– Gotovo sve zapadne zemlje prekršile Povelju UN i Rezoluciju 1244, a bez odluke SB UN brutalno napadnuta suverena zemlja, a 2008 godine donijeta protivzakonita odluka o secesiji dijela Srbije – rekao je on.

Naveo je i da svi oni koji su sproveli agresiju protiv Srbije danas govore o teritorijalnom integritetu Ukrajine.

– Mi ga podržavamo i ne mijenjamo svoja načela, za nas svako nasilje je isto – istakao je Vučić.

Kako je dodao, u savremenom svijetu pravila treba da važe za sve.

– Ili ćemo se razdijeliti i upasti u sukobe i probleme – kaže on.

Kako je rekao, principi ne bi trebalo da se mijenjaju od prilike do prilike, da ne važe samo za jače, već za sve.

– Ako to nije tako, to više nisu principi – istakao je Vučić.

Istakao je da su prethodnih dana u Ujedinjenim nacijama svi govorili o poštovanju principa i pravila Povelje UN, dodavši da je njihovo kršenje u korijenu većine problema u međunarodnim odnosima.

– Primjena dvostrukih aršina otvorena je pozivnica za sve one koji, gazeći norme, ali i bazične moralne vrijednosti, ratom i nasiljem ostvaruju svoje interese – naveo je Vučić.

Kako je kazao, “svi koji govorimo u ovoj organizaciji suočavamo se sa pitanjima kako izleda budućnost svijeta”.

– Hoću da govorim o tome kako nepoštovanje međunarodnog prava ima užasne posljedice. Cijepanje moje domovine počelo je 2008. godine i sa kršenjem Povelje UN na slučaju Srbije suočavamo se i danas – kazao je Vučić.

“Proterivanje Srba se nastavlja”

Vučić je govorio o Kosovu, rekavši da se akcije prištinskog premijera Aljbina Kurtija i nasilje na KiM i protjerivanje Srba nastavlja, ali da nema poziva na humanitarnu akciju.

– Srbija pruža primjer slobode svojom odlučnošću i hrabrošću – rekao je on.

“Pokazaćemo da se držimo međunarodnog prava”

Uoči obraćanja na Generalnoj skupštini, Vučić je rekao da će pokazati da se drže principa i poštovanja međunarodnog prava.

– Glavna tema mog govora biće principi međunarodnog javnog prava, kao politički veteran, želim da ostavim pečat i tim govorom i molim građane Srbije da to poslušaju, biće poslije 17 sati, govoriću činjenice, istinu i vjerujem da se mnogima neće dopasti. Možda ću da govorim i nešto duže, možda će da me prekinu, neki su govorili i duže, njih nisu prekidali – rekao je Vučić, sa kojim su u delegaciji i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ambasador Srbije u SAD, Marko Đurić.

U Ujedinjenim nacijama u Njujorku u utorak je počelo 78. zasedanje Generalne skupštine i trajaće do 26. septembra.