Delegacija Republike Srbije, predvođena predsjednikom Aleksandrom Vučićem započela je dvodnevnu posjetu Republici Srpskoj, a srpski predsjednik je sa Miloradom Dodikom, predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović, srpskim članom Predsjedništva BiH, posjetio Srbac gdje je obišao novoizgrađeni vrtić “Srbija”.

Ovaj objekat je izgrađen iz zajedničkih sredstava Vlada Srpske i Srbije, a za ovu namjenu izdvojeno je oko 2,1 milion KM. Srbac je na ovaj način nakon tri i po decenije dobio novi vrtić, čime će bolje uslove dobiti oko 200 mališana.

Dodik se zahvalio predsjedniku Srbije što je u gotovo svim lokalnim zajednicama u Srpskoj dala svoj pečat kroz razne projekte.

“Nama je važno to naravno i zbog novca, ali više zbog osjećaja da znamo da su oni ovdje i da smo zajedno. Najvažnije je da Srpska nije zaboravljena, nastavljamo dalje da radimo, riješićemo sve izazove”, poručio je Dodik.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije istakao je da je srpski narod u Srbiji i Republici Srpskoj jedan narod, ali samo sa dvije strane Drine.

“Uvek su nam to radili, pokušavali da nas razdvoje da budemo dva naroda, ali mi ne smemo da se odreknemo toga što jesmo, a to je da pripadamo istom rodu, imamo isti jezik, isto ćirilično pismo. Drago mi je što smo u Srpcu mogli da uradimo pa i ovo malo”, kazao je Vučić.

Prije Srpca, lideri Srpske i Srbije posjetili su manastir Osovicu gdje su razgovarali sa Njegovom svetosti partijarhom srpskim Porfirijem. 

Povodom toga, predsjednik Srbije kazao je da je razgovarano o sve većim pritiscima koje trpe Republika Srpska i Srbija, ali da je važno da ljudi u Srpskoj znaju da će Srbija uvijek poštovati međunarodno pravo BiH, ali da više nikada “neće biti blokada na Drini”.

“Nema više sklanjanja u stranu kada je u pitanju naš narod, bićemo samo svoji na svoje, ne dirajući nikoga. Ni ekonomska kriza nije nas zaobišla, te ovaj rat u Ukrajini. Ali daćemo još značajniju podršku u budućnosti Republici Srpskoj, jer znamo da će glavni udar biti da Srpska ne može da opstane, a da neko veliki mora da pomogne, ali sa velikim političkim ustupcima. Srbija će koliko god može pomagati svom narodu u Republici Srpskoj, isto kao što se mi u Srbiji radujemo da neko ulaže Bošnjacima ili Hvratima. Nas niko ne može da spriječi da poštujući BiH volimo Republiku Srpsku”, naveo je Vučić.

Dvije srpske delegacije nastaviće svoje razgovore već u petak 4. avgusta, za kada je zakazano niz sastanaka, od predsjedničkih do vladinih i parlamentarnih.

Prema rasporedu, Milorad Dodik i Željka Cvijanović dočekaće Aleksandra Vučića od 10 časova u Palati Republike Srpske, gdje će biti riječi o saradnji Republike Srpske sa Srbijom, ulaganjima, zajedničkim projektima, ekonomiji, politici.

U isto vrijeme u Administrativnom centru Vlade RS biće održan sastanak predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića i premijera Srbije Ane Brnabić, kao i sastanak predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića i predsjednika Skupštine Srbije Vladimira Orlića.

Za 11.30 časova zakazana je zajednička sjednica Savjeta Republike Srpske i Srbije, nakon koje će u 12.30 časova biti potpisan Sporazum o izgradnji dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama.

Po završetku sastanaka, Milorad Dodik i Aleksandar Vučić obratiće se javnosti.

Premijer Srpske Radovan Višković, rekao je da je dolazak Vučića i srbijanske delegacije vrlo važan događaj za Srpsku, jer se na taj način šalje poruka srpskom narodu da može računati na maticu Srbiju.

“Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njegovi saradnici dosad su pokazali da smo braća ne samo na papiru, već kroz konkretnu pomoć Republici Srpskoj. Nismo samo fokusirani da nam Srbja nešto da, nama trebaju ovakvi sastanci, treba da sjednemo, da razgovaramo. Predsjednik Vučić je čovjek koji je svaki dan u kontaktu sa svjetskim državnicima i nama je vrlo značajno da čujemo i njegove poruke sa tih sastanaka”, rekao je Višković.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Petko Rankić dodao je da je posjeta delegacije Srbije pozitivna jer dodatno učvršćuje veze bratskog srpskog naroda sa obje strane rijeke Drine, a da posebno treba cijeniti to što je Srbija dosad dala mnogo novca za različite projekte u Srpskoj, pa i u Federaciji BiH.

“Treba jačati naše međusobne veze jer znamo da je ta zemlja, kao potpisnik Dejtona, jedan od garanata mira i stabilnosti na ovim prostorima”, rekao je Rankić.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević rekao je da će ova dva dana, biti u duhu srpsko-srpskog dijaloga i srpskog nacionalnog jedinstva.

On je istakao da će biti vođeni razgovori prema sporazumu “o krvnom srodstvu, istom jeziku, kulturi i vjeri” ili pravno-tehnički rečeno u skladu sa Sporazumom o specijalnim vezama.

Delegacije Republike Srpske i Srbije, zajedničke aktivnosti nakon Banjaluke, preusmjeriće na obilježavanje Dana sjećanja na sve stradale u prognane Srbe u oružanoj akciji “Oluja” 4. avgusta 1995. godine.

Prvo će od 17.15 časova prisustovati polaganju vijenaca na spomen-obilježju na Petrovačkoj cesti, gdje je 7. avgusta 1995. ubijeno deset civila srpske nacionalnosti koji su se toga dana povlačili iz Republike Srpske Krajine, a na koje su pucali hrvatski vojnici iz aviona.

Sa Petrovačke caste, zvaničnici Srpske i Srbije odlaze u Prijedor, kako bi od 19 časova prisustvovali obilježavanju Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u pogromu “Oluja”.