Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da će Srbija nastaviti da ekonomski pomaže Drvar, Bosanski Petrovac, Bosansko Grahovo i Glamoč, s ciljem poboljšanja uslova života stanovnika ovih opština u Federaciji BiH.

Dodatno ćemo da uložimo novac u ove opštine i sve drugo što možemo kako bi ljudi živjeli bolje, osjećali se sigurnije i da mogu da grade budućnost za svoju djecu, rekao je Vučić u obraćanju nakon što je sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom položio vijence na spomen-obilježje na Petrovačkoj cesti povodom obilježavanja Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u Pogromu “Oluja” 1995. godine.

On je naveo da vremena nisu laka, te da je Republika Srpska pod velikim pritiscima, i ponovio da će Srbija uvijek biti uz svoj narod u Srpskoj, ali i svim drugim zemljama. Nećemo tražiti ništa tuđe, ali nikada više nikome nećemo dozvoliti da progoni i ubija naše ljude, a da to ostane nekažnjeno – rekao je Vučić.

Dodik i Vučić odali su poštu srpski stradalnicima koji su ubijeni 7. avgusta 1995. godine kada je hrvatska avijacija u Pogromu “Oluja” bombardovala srpske izbjegličke kolone na putu u selu Janjila kod Bosanskog Petrovca.

Obilježavanju na Petrovačkoj cesti prisustvovlai su i brojni stanovnici zapadnokrajiških opština – Bosanski Petrovac, Drvar, Bosansko Grahovo i Glamoč.

Prema podacima “Veritasa”, tokom “Oluje” protjerano je više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Centralna ceremonija obilježavanja Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u Pogromu “Oluja” biće održana večeras od 19.00 časova na Trgu majora Zorana Karlice u Prijedoru.

Obilježavanje ovog događaja organizuju odbori vlada Republike Srpske i Srbije za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.