Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas, tokom obilaska jednog od 250 novoizgrađenih stanova za izbjegla lica iz BiH i Hrvatske, da će svim izbjeglim licima iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske do 2028. godine biti riješeno stambeno pitanje.

Vučić je rekao da je još 8.860 porodica izbeglih bez krova nad glavom.

“Oni, kao i oni koji su danas dobili stanove, od Oluje, od 5. avgusta 1995. godine, čekaju stanove. I još 8860 porodica će da čeka, neko još godinu dana, neko još dvije, ali ćemo do 2028. sve da završimo”, rekao je Vučić. Naveo je da će se u tom naselju u Ovči graditi još stanova, te da će pored već izgrađenih 250 biti izgrađeno još 480 stanova.

“Najveći broj tih ljudi se snašao i oni doprinose na izuzetan način u svemu. Neko u privredi, sportu, kulturi. Oni su danas ravnopravni građani kao i svi mi. Jedan sin izbjeglice i ratnog siročeta postao je predsjednik Srbije, tako će i oni da budu”, rekao je Vučić.

Dodao je da želi da se zahvali šefu Delegacije EU u Srbiji Emanuelu Žiofreu jer su dali novac za izgradnju stanova.

“EU je najveći donator, mi smo organizovali infrastrukturu, ali EU je dala najviše para. Morate da budete pošteni i kažete istinu ljudima, ne mogu da se kitim tuđim perjem. Naše je da se trudimo da imamo dobre odnose, da tražimo pare za naš narod, to je naš posao. Ali sve zasluge pripadaju njima, jer su oni dali pare”, poručio je Vučić.

Šef delegacije EU Žiofre rekao je da su EU i Srbija radili zajedno jer je, kako je rekao, njihova zajednička obaveza da obezbijede krov nad glavom tim ljudima.

“Obezbijedili smo 80 odsto novca, ali mi i Srbija zajedno radimo i radimo to zbog građana Srbije. Mi mnogo toga radimo zajedno, jer je to ono što moramo da radimo – da uvedemo Srbiju u Evropsku uniju. Investiranje u Srbiju je investiranje u naš zajednički interes”, rekao je Žiofre.

Stanovi su izgrađeni u okviru Potprojekta 8 Regionalnog stambenog programa (RSP) u Republici Srbiji.

Površina zgrade je 23.000 kvadratnih metara, a ukupna vrijednost radova iznosila je 12.143.601,22 evra.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbjegličke porodice u regionu.

Sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.