Za razliku od drugih, za bol srpskih majki nije potrebna nikakva potvrda niti glasanje, rekao je Patrijarh Porfirije na obilježavanju stradanja Srba u Srednjem Podrinju i Biraču.

“Ovdje je narod mučenički postradao prije 32 godine. Isto tako nastradali su u Austrougarskoj okupaciji, potom u NDH. Golgota do golgote”, istakao je Porfirije.

Patrijar srpski je dodao: “Znajte dobro, naši nevino postradali roditelji, djeca, braće i sestre, naš narod, to su mučenici. Mi hoćemo da se borimo molitvom, hristovim spasenjem, znanjem i obrazovanjem. To treba da budu naša najveća oružja, a prevashodni cilj jeste mir”, poručio je patrijarh Porfirije.

On je dodao da niko ne umanjuje žrtve drugih naroda.

“Naprotiv, svaka žrtva je žrtva, bilo da je srpska, hrvatska ili bošnjačka. Međutim, bolu majke u Bratuncu, Srebrenici, Zalazja, Krnjiča….ili bilo gdje u Podrinju ne treba nikakva pisana dokumentacija. To njihov bol i suze najbolje znaju, jer golgota bratunačka i više nego je stvarna. Zato nam nisu potrebna ničija glasanja za tu potvrdu. Niti jednom žrtvom se ne smije manipulisati”, istakao je patrijarh Porfirije.

“Važno je da ujedinjeni obilježavamo sve srpske žrtve, da se okupljamo i da pamtimo, rekao je Miloš Vučević, predsjednik Vlade Srbije, na obilježavanju stradanja Srba u Srednjem Podrinju i Biraču u Bratuncu.

“To je početak naše duhovne obnove”, istakao je Vučević.

Premijer Srbije naglasio je da nije zgoreg ponoviti istinu, jer je važno da se čuje i da se ne zaboravi i da se tako razumije obimi stradanja našeg naroda na ovim prostorima.

“Tu se radilo o kontinuiranoj, genicinoj politici prema Srbima. Željeli su da nas kazne zato što smo se naselili na obje obale Drine, jer po njima je Drina granica istočne i zapadne hemisfere, i mi nemamo šta da tražimo sa ove strane Drine. Zato su nas klali, ubijali, raseljavali i u Prvom, i u Drugom, i u posljednjem ratu.  Nisu uspjeli da slome slobodarsku snagu srpskog naroda”, naglasio je Vučević.

On je upitao kome je mogao biti kriv Vladimir Gajić star samo četiri godine.

“Mnogi civili su na najstrašniji način masakrirani. Bratunac, Kravice, Skelani, Šekovići, Srebrenica, gotovo sva podrinjska sela, gledali su najstrašnije zločine Nasera Orića i njegovih krvnika”, istakao je Vučević.

Predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić nakon služenog pomena za 3.267 srpskih žrtava srednjeg Podrinja i Birča izjavio je da je srpski narod je slobodarski narod koji nikada neće odustati od traženja pravde, od onoga “ko smo i šta smo”.

“32 godine tuge, boli i patnje. Danas neću govoriti o hronologiji stradanja, ona je svuda oko nas, ovo sveto mjesto je hronologija. Danas tuguje cijeli srpski narod širom svijeta. Ubijani su civili, djeca, starci, trudnice, ubijana je čak i stoka. Ubili su 72 sprske djece. Kome je bio kriv Slobodan Stojanović, obično djete”, upitao je Kojić.

Dodao je da se širom Srpske nalaze kosti naših predaka, koje nećemo tako lako pustiti stranim silama.

Obilježavanje sjećanja počelo je liturgijom u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Bratuncu, koju je služio patrijarh srpski Porfirije i mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

U Bratuncu je služen pomen za 3.267 srpskih žrtava srednjeg Podrinja i Birča, poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a povodom 32. godine od velikog stradanja Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69, a zarobljeno 22 vojnika i civila.