Radovi na izgradnji mosta preko Široke rijeke u naselju Derviši teku planiranom dinamikom.

-Nakon završenih pripremnih radova, koji podrazumijevaju formiranje obilaznice, izmještanja instalacija i rušenja starog mosta, nastavljeno je sa bušenjem i izradom šipova koji predstavljaju temeljnu konstrukciju mosta. Paralelno sa ovim radovima, koji se izvode na terenu, pristupilo se radovima u radioničkoj izvedbi, gdje se izrađuju armaturni koševi, a koji se po potrebi dostavljaju na lokaciju gradilišta – navedeno je iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Podsjećamo, izgradnja novog mosta u Dervišima će omogućiti kvalitetniju saobraćajnu komunikaciju u tom dijelu Banjaluke, te prije svega povećati bezbjednost za pješake i bicikliste, a umjesto dosadašnjeg, starog, dotrajalog i uskog dobićemo jedan savremeni most, koji odgovara važnosti ovog puta, koji povezuje ne samo velika banjalučka naselja, nego i ona prema Laktašima.

Novi most biće raspona oko 13 metara, sa dvije saobraćajne trake i dvostranom pješačkom i biciklističkom stazom, ukupne širine oko 14 metara, odnosno kolovozna traka 3,5 metara, biciklistička staza 1,5 metara i staza za pješake širine dva metra, čija će vrijednost biti oko pola miliona KM.

Preusmjeravanje saobraćaja

Za vrijeme obustave saobraćaja, izvršiće se preusmjeravanje autobusa na linijama javnog gradskog, prigradskog i republičkog prevoza, i to :

– linije 13 A (Nova bolnica –Zalužani) i republička linija Banjaluka – Trn, preusmjeravaju se iz smjera Trna iz Ulice put srpskih branilaca, desno u Ulicu Paje Jovanovića, lijevo kroz privatni posjed firme, preko mosta, do Ulice put srpskih branilaca i dalje postojećom trasom, u povratku istim ulicama obrnutim redoslijedom,

– ostale republičke linije iz smjera Trna se u Trnu na kružnom toku preusmjeravaju na Brzi put (Banjaluka – Laktaši), a iz smjera grada iz Ulice Branka Popovića, se preusmjeravaju lijevo na put za Prijedor, pa desno na brzi put (Banjaluka – Laktaši).

Za vrijeme izvođenja radova pješački saobraćaj će se dvijati pješačkom stazom, koja je propisno obilježena.

Dok traje obustava, teretni saobraćaj će takođe biti preusmjeren na brzi put (Banjaluka – Laktaši).

Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja regulisanje i preusmjeravanje saobraćaja vršiće se na propisan način postavljanjem privremene saobraćajne signalizacije