Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske obilježilo je juče krsnu slavu – Aranđelovdan. Obilježavanju je prisustvovao v.d. direktora Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Dražen Vrhovac.

Vijence na Centralno spomen-obilježje MUP RS u Banjoj Luci položili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je društvo u Republici Srpskoj stabilno, između ostalog, zahvaljujući i uspješnom djelovanju Ministarstva unutrašnjih poslova.

„Naš odnos prema onima koji su položili svoje živote u temelje Republike Srpske mora biti očuvan i drago mi je što čujem podatak da su gotovo sedam odsto pripadnika MUP-a upravo djeca poginulih boraca Republike Srpske. To govori o odnosu prema toj populaciji“, rekao je Dodik.

On je istakao da je policija Srpske dio regionalne i globalne mreže bezbjednosti, uspješna u borbi protiv terorizma i protiv trgovine narkoticima i ljudima.

„To su ocjene koje dobijamo od relevantnih faktora. Svih ovih godina se vidi koliko je bilo važno, bez obzira koliko je bilo teško, boriti se da se očuva policija Republike Srpske, da se ne izgubi njen pravni status, pa i politički, i da ostane institucija Republike Srpske sa punim ovlaštenjima“, rekao je Dodik.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić naglasio je da je stvaranje i odbrana Ministarstva unutrašnjih poslova temelj opstanka Republike Srpske i da je danas bitno odbraniti imovinu, instituciju predsjednika i pravo samostalnog donošenja odluka, isto kao što je ranije sačuvan subjektivitet MUP-a.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske glavni stub bezbjednosti Republike Srpske i da je uvijek u funkciji zaštite života i imovine građana, ali i očuvanja ustavnog poretka.

Ministar unutrašnjih poslova RS Siniša Karan istakao je da je stanje bezbjednosti u Republici Srpskoj potpuno povoljno i stabilno.

Nakon polaganja vijenaca u Spomen-crkvi Svetog arhangela Mihaila u Centru za obuku u Zalužanima služena je liturgija i parastos za 782 poginula i nestala pripadnika MUP RS.