Konferencija „Statistika novog doba“ okupila je u Banjoj Luci institucije koje se bave statistikom iz cijelog regiona, kao i predstavnike političkog i javnog života Republike Srpske.

Konferenciji, koju je organizovao Republički zavod za statistiku, prisustvovao je v.d. direktora Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Dražen Vrhovac.

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je na konferenciji da biti nastavljeno ulaganje u statistiku kao veoma važnu oblast, kako bi mogla davati konkretne i tačne podatke na osnovu kojih se projektuje razvoj u narednom periodu.

Ona je naglasila da su statistički podaci veoma važni, jer se na osnovu njih prave i ekonomska politika i budžet za naredni period.

“U suštini, sva politika vezana za privredu usmjerava se prema tome šta statistički podaci pokazuju i onda se dobije dobar rezultat“, rekla je Vidovićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo radom Republičkog zavoda za statistiku koji je, kako je rekla, napravio iskorak u odnosu na okruženje.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Darko Milunović rekao je da je cilj ove konferencije da se statistika približi javnosti i da se pokaže da je zavod servis svih građana, a statistika alat koji služi korisnicima da donose kvalitetne poslovne odluke kojima rješavaju svoje realne probleme.

„Naš koncept je da prikažemo statistiku na zanimljiv način, mimo svih stereotipa“, rekao je Milunović.