„Banjaluka energetski forum – uštedimo energiju”, na kojem su predstavljeni načini finansiranja izgradnje solarnih panela u kompaniji i nova tehnološka rješenja u oblasti solarne energije, održan je juče u Banjoj Luci.

Forum su otvorili premijer Republike Srpske Radovan Višković, ministar privrede i preduzetništva Vojin Mitrović i predsjednik Unije poslodavaca Saša Trivić. Forumu je prisustvovao i v.d. direktora Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Dražen Vrhovac.

Forum je okupio više od 300 učesnika, uključujući regionalne proizvođače iz oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, potencijalne korisnike, odnosno kompanije, predstavnike Vlade Republike Srpske, Evropske unije, bankarskog sektora i međunarodnih organizacija. Skup je organizovala Unija poslodavaca Republike Srpske u saradnji sa Ministarstvom privrede i preduzetništva.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da u Republici Srpskoj neće biti povećanja cijene struje u 2024. godini.

Višković je rekao da je zahtjev poslovne zajednice i investitora da se PDV plaća na razliku između proizvedene i potrošene energije što je, po njegovom mišljenju, opravdano. Premijer Višković je istakao da je u Republici Srpskoj pokrenut proces energetske tranzicije i to putem instalacije solarnih panela na domaćinstva, što je jedna od mjera za ograničavanje cijena električne energije.

„Podrška EU je dobrodošla i uvijek su, bar deklarativno, podržavali ovakve stvari kada su u pitanju obnovljivi izvori energije. Mi ispunjavamo i obaveze iz energetske zajednice. Mislim da smo ovdje partneri. Ne može se prostor Balkana ili BiH izolovati u odnosu na čitavu Evropu“, istakao je Višković.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović rekao je da je „Banjaluka energetski forum – uštedimo energiju“ prilika da se dođe do novih ideja i rješenja za uštedu energije kako bi se olakšalo poslovanje privrednim subjektima.

Mitrović smatra važnim da se ukaže na to da utrošak energije zauzima značajno mjesto i u ukupnim troškovima poslovanja, zbog čega je nastao moto „Uštedimo energiju“.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je da su zbog povećanja cijene energije mnogi izgubili na konkurentnosti, ali da se nada da cijene neće rasti u skorijoj budućnosti.