Proteklih dana “Vodovod” Banja Luka prvi je u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini primijenio novu tehnologiju u rekonstrukciji cjevovoda i to na cjevovodu profila 150 mm, koji se nalazi između ulica Žarka Zgonjanina i Branka Koščice u naselju Kočićev vijenac u dužini 100 metara.

Uprkos otežanim uslovima zbog nepristupačnosti terena i blata, radovi su tekli predviđenom dinamikom i mi smo veoma zadovoljni rezultatima. Tokom radova na dva dana smo morali zatvoriti vodu u ulicama Trla, Žarka Zgonjanina i 1.300 kaplara, ali su naše cisterne bile stanovnicima sve vrijeme na raspolaganju.

Upravo zbog izuzetno strmog terena podložnog klizištima ovaj je cjevovod bio ranjiv i podložan pucanju instalacija, zato nismo imali mnogo dileme koju ćemo dionicu raditi kada smo ostvarili saradnju s češkom kompanijom “Wombat”, koja je na području Evrope među vodećim kada se radi o ovoj tehnologiji.

Na ovaj način izvode se veoma složene intervencije i popravke vodovodnog i kanalizacionog sistema bez kopanja da bi se došlo do cijevi. Visokosofisticiranim uređajima, koji se uvode u sistem kroz šahtove, vrši se prvo snimanje unutrašnjosti cijevi, a potom se i interveniše materijalima koji su biološki ispravni i posjeduju sve neophodne sertifikate.

Cijev praktično bude iznutra obložena tim materijalom, tako da nema potrebe da se kopa. Garancija je impresivnih 70 godina!

Beziskopne tehnologije su alternativni način za sanaciju cjevovoda, posebno u gradskim područjima, teško pristupačnim terenima i komplikovanim imovinskopravnim situacijama.

Saradnja “Vodovoda” Banja Luka i “Wombata” ostvarena je preko Češke razvojne agencije, koja pruža podršku projektima u oblasti vodosnabdijevanja. “Vodovod” je izabran i za pilot-projekat, koji će poslužiti kao svojevrsna prezentacija najnovije tehnologije ostalim vodovodnim preduzećima u zemlji, a biće sproveden ispod Rebrovačkog mosta.