Biće izuzetno teško formulisati koherentnu, pravnu i ozbiljnu politiku Republike Srpske prema nelegalnim odlukama visokih predstavnika, čak i onim odlukama nelegitimnog Kristijana Šmita, smatra potpredsjednik PDP Milko Grmuša.

Prema njegovim riječima, razlog je tradicionalna srpska boljka da se odluke donose ad hok i na osnovu sitnih političkih interesa.

Vlast dugo tvrdi da Šmit nije visoki predstavnik, a onda je samo u proteklih nekoliko dana javno saopštila da se neke njegove odluke moraju prihvatiti kao faktičko stanje. To nisu tek tako neke odluke, već pričamo o suspenziji Ustava FBiH da bi na vlast došli politički miljenici Šmita i njegovih političkih sponzora. Ako Srpska prihvati da je legitimno da Šmit suspenduje bilo koji ustav u BiH, onda imamo ozbiljan problem – kaže Grmuša.

Tvrdi da je to vlast učinila, iz sopstvenog priznanja, da bi iz vlasti bila izbačena SDA i da bi Dragan Čović postao gospodar političkih procesa u FBiH.

-Te izjave predstavnika vlasti u Srpskoj su javno izrečene više puta. Ovo je stari refleks vlasti u Srpskoj koja nekako baš voli da OHR određuje ko je u ovoj zemlji na vlasti, bez obzira na rezultate izbora i ustavno-pravni poredak – dodaje Grmuša.

Izborni zakon

Podsjeća da je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović prije nekoliko dana izjavio da je polazna osnova izmjena Izbornog zakona BiH tekst koji je nametnuo Kristijan Šmit i da će o tome govoriti sa partnerima iz Trojke i Republike Srpske.

-Da li je ovo prihvatljiv stav za vlast u Srpskoj? Da li ćemo i ovdje prihvatiti da Šmit ima pravo da nameće zakone? Mislim da su ovo previše ozbiljna pitanja da bi bilo ko bilo koga hvatao na krivinama u Srpskoj. Lično, nisam taj profil političara, jednostavno ovo je isuviše sve važno. Ali, vlast će morati debelo da se izvini mnogim kolegama u opoziciji koje je nečuveno napadala zbog daleko bezazlenijih stvari u odnosu na ovo što oni de fakto čine oko Šmita. Riječju, nemaju nikakav legitimitet za to, a očigledno – ni dovoljno znanja – zaključuje Grmuša.