Vlada RS pripremila je prednacrt Zakona o dopunama zakona o porezu na dohodak prema kojem će mali poljoprivrednici koji ostvaruju godišnji prihod do 50.000 maraka ubuduće plaćati namet u visini do 400 maraka.

Oni koji su ostvarili godišnji prihod od 25.000 КM do 50.000 КM plaćaju porez na dohodak od 400 КM. Za godišnji prihod od 12.000 KM do 25.000 КM plaća se 200 КM, a do 12.000 ne plaćaju porez“, navodi se u prednacrtu.

Mali poljoprivrednik je, prema novim odredbama o kojima je portal CAPITAL pisao prije više od pet mjeseci, dužan da dostavi izjavu o ispunjenosti uslova i iznosu ostvarenog prihoda u prethodnoj godini najkasnije do 28. februara.

Prema riječima knjigovođe u birou “Damar” Danijele Skenderije ovo je ujedno i dobro i loše rješenje, ali je pitanje koliko je ono sprovodivo u praksi.

Dosadašnji sistem je funkcionisao da se porez na dohodak plaća na razliku između naplaćenih prihoda i plaćenih rashoda. Na primjer, ako imate troškove za rasad, pesticide i slično, to vam sve ulazi u odbitnu stavku. Imate 10.000 KM prihoda, 8.000 KM rashoda, porez plaćate na tu razliku od 2.000 KM. Sada se to mijenja“, kaže Skenderija.

Po starom sistemu, 200 maraka pokriva 2.000 maraka dobiti, objašnjava ona, ali sada ostaje nejasno pitanje koliko gazdinstvo ima troškova.

Koliko vidim, po novom sistemu se troškovi uopšte ne priznaju. To znači da, ako poslujete u minusu i prihod vam je 25.000 maraka, opet ste dužni da platite porez na dohodak. Ako je do 50.000 maraka, dužni ste platiti 400 KM“, objašnjava ona.

Kaže da je ovo vjerovatno napravljeno da se ne plaća 10 odsto na dobit, ali da je to u poljoprivredi neizvjesno.

Tu vam sve zavisi od sezone do sezone, zna se desiti da nepogode sve unište i da nemate ništa. Po meni ovo nije logično rješenje za poljoprivrednike. Ima dobre namjere, ali ne znam koliko je ovo primjenjivo u praksi“, kaže Skenderija.

Ovoga su svjesni i poljoprivrednici koje su ove godine zadesile sve muke koje su mogle, od poplave i suše, do nevremena i grada.

Još nismo sabrali ni štetu od posljednjeg nevremena, a već nam slijedi novi namez. Visok je to iznos za male poljoprivrednike. Naša su ulaganja ogromna, repromaterijali samo poskupljuju, a naši prinosi svake godine sve su manji zbog suša i lošeg vremena. Umjesto da država pogura poljoprivrednike, gleda samo kako da nas još više optereti“, kaže jedan poljoprivrednik.

Ranije su nam u Ministarstvu finansija RS rekli da će se u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Poreskom upravom Republike Srpske pripremiti izmjene Zakona o porezu na dohodak i uvesti drugačije i novo oporezivanje.

Tako bi se sistem oporezivanja prihoda od samostalnog obavljanja poljoprivredne djelatnosti maksimalno pojednostavio i utvrdio porez u skladu sa ekonomskom snagom poreskih obveznika, pri čemu će se svakako voditi računa da za male poljoprivrednike godišnji porez ne prelazi iznos od 400 КM”, rekli su za portal CAPITAL u Ministarstvu finansija RS.

Komentar smo pokušali dobiti i od ministra poljoprivrede, šumarstva i  vodoprivrede RS Save Minića, ali se nije javio na naš poziv niti odgovorio na poruku.