Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je obilježavanje 28 godina od Pogroma “Oluja” proteklo dostojanstveno i civilizacijski, a da sada iz Sarajeva pokušavaju to da omalovaže isticanjem da se “tamo potkrala neka fotografija”.

Očito niko od njih nije slušao riječi Njegove svetosti patrijarha srpskog koji je rekao suza je suza, bol je bol, bez obzira da li došla od majke u bijeloj ili crnoj marami, dijete je dijete i mi to moramo što prije shvatiti, rekao je Višković.

Ističe da se mora odati pijetet gdje god da su bile žrtve i ko god da je pretrpio žrtve.

On je ukazao da je u Hrvatskoj, koja je sada članica EU, bilo etničko čišćenje jednog naroda i da u toj zemlji sada skoro i da nema Srba.

Višković je podsjetio da su ljudi tokom Pogroma “Oluja” ubijani u kolonama i van Republike Srpske Krajine, na prostoru Republike Srpske, na Petrovačkoj cesti, kada je nedužna kolona djece, staraca, civila bombardovana od hrvatske avijacije.

Dodaje da su logističari čitave operacije “Oluja” bili SAD i NATO, koji su pomogli Hrvatskoj u tom zločinu.

– Nažalost, mi Srbi moramo da ponavljamo skoro na svakom mjestu da ni za jedan od takvih i sličnih zločina gdje su Srbi stradali niko nije odgovarao ili je ta odgovornost bila na nivou cifara koje su u odnosu na ono na šta su presuđeni Srbi skoro zanemariva – rekao je Višković.

Smatra da se i na taj način pokušava kreirati nova istorija.