Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković je osudio skandalozan govor profesora Mithada Ćemana u kojem ovaj poziva na novi rat u BiH.

“Potpuno sam zatečen radikalnim i anticivilizacijskim stavovima Mithada Ćemana i najoštrije osuđujem njegov otvoreni govor mržnje, u kojem prijeti novim ratom u BiH. Otvoreni izlivi mržnje Mithada Ćemana i njemu sličnih u javnom prostoru, pokazuju da u BiH, i nakon gotovo tri decenije od završetka rata, nažalost, postoji jedan dio javnosti koji podržava ovakvu neprihvatljivu i anticivilizacijsku retoriku i smatra da u BiH nema mjesta za sve koji u njoj žive vijekovima“, naveo je Višković, prenosi ATV.

Zbog užasavajućeg i skandaloznog govora Mithada Ćemana, Višković je poručio da zahtijeva hitnu reakciju nadležnih institucija, kako bi se što je prije moguće stalo na put ovakvim i svim drugim sličnim izlivima mržnje, a koji su, prije svega, upućeni prema jednom narodu, koji isto kao i svi drugi narodi koji žive u BiH, ima potpuno pravo da u svojoj imovini živi u miru i slobodi.

“Smatram da bez hitne reakcije nadležnih institucija i sudskog procesuiranja Mithada Ćemana, ali i svih drugih koji poput njega pozivaju na nove ratove i ubistva, nećemo moći da govorimo o suživotu i toleranciji u društvu i da gradimo BiH kao ravnopravnu zajednicu svih koji u njoj žive“, dodao je Višković.

Zarad dobre budućnosti svih naroda i građana u BiH, Višković je poručio da je neophodno svim zakonskim mjerama stati na put civilizacijski neprihvatljivim stavovima i porukama koje širi Mithad Ćeman.

“Znajte da će sljedeći pokolj četnika biti gori od svih prethodnih. Za to se spremajte sto posto“, riječi su ovo profesora Mithada Ćemana koji je održao jedno predavanje.