Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i Dražen Vrhovac, v.d. direktora Investiciono-razvojne banke Republike Srpske razgovarali su danas sa više inostranih privrednih delegacija o mogućnostima ulaganja u Republiku Srpsku.

Sagovornike su upoznali sa potencijalima kojima raspolaže Republika Srpska, te su predstavljene brojne pogodnosti koje se nude potencijalnim inostranim investitorima.

Podržana je namjera respektabilne njemačke kompanije „Mubea“ da svoje poslovne aktivnosti proširi na Prnjavor, gdje namjeravaju otvoriti fabriku za proizvodnju automobilskih dijelova sa više od 1.000 zaposlenih.

U razgovoru sa Geraldom Šramelom (Gerald Schrammel), direktorom ove kompanije, pružena  je nedvosmislena podrška planovima njemačke kompanije za otpočinjanje poslovnih aktivnosti u Srpskoj, ističući da će Vlada dati konkretnu i vidljivu podršku ovoj grinfild investiciji.

Razgovarano je i sa direktorom u investicionom timu kompanije Alcazar Energy iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, gospodinom Pjotrom Vološčenkom (Piotr Woloszczenko), a glavna tema razgovora bila je zainteresovanost kompanije Alcazar Energy za ulaganje u Republiku Srpsku, naročito u oblasti obnovljivih izvora energije, kao što su vjetar i solarna energija. Tokom sastanka, sagovornici su razmijenili informacije o poslovnim idejama i namjerama kompanije Alcazar Energy na tržištu Republike Srpske.

Predstavnici turske grupacije „Doguš“ („Dogus“) izrazili su danas spremnost da svoje poslovne aktivnosti prošire i na Republiku Srpsku.

Tokom sastanka, direktor poslovnog razvoja turske kompanije, Ali Baru Alsirt – koji je učestvovao na današnjoj investicionoj konferenciji u Banjaluci – prenio je interes ove kompanije za širenje poslovanja i na Republiku Srpsku. Pozdravljena je njihova namjera, te je podvučeno da Republika Srpska nudi atraktivno poslovno okruženje, kvalitetnu radnu snagu i stimulativnu poresku politiku.

Razgovarano je i sa predstavnicima austrijske kompanije Infiniti medija (Infinity media), jednim od učesnika današnje investicione konferencije.

Tokom sastanka sa direktorom ove kompanije Peterom Štarkom (Peter Stark), predstavljene su investicione prednosti Republike Srpske, ističući povoljan geografski položaj, infrastrukturnu povezanost te stimulativnu poresku politiku i poslovno okruženje.

Privrednici iz Kine predstavili su kompanije iz raznih privrednih grana od trgovine, poljoprivrede, finansija, prerađivačke industrije, IT sektora, te su ovom prilikom izrazili želju za saradnjom u oblasti drvoprerade, prerade morskih plodava u Republici Srpskoj i njihovog plasiranja na tržište EU, kao i interes za osnivanjem kineske banke na teritoriji Republike Srpske.

Takođe, predstavnici kineske delegacije su istakli da postoji zainteresovanost za saradnjom u oblasti poljoprivrede koja bi bila zasnovana na međusobnoj trgovini.

Razgovarano je i sa regionalnim menadžerom za Evropu organizacije AIM Global foundation iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Kingom Kržimovskom (Kinga Krzymowska).

Ona je istakla da je ova međunarodna organizacija u potpunosti posvećena osnaživanju svjetske privrede, jačanju efikasnih strategija, promociji i omogućavanju prilika za ekonomsku produktivnost i ekspanziju.

Predstavljen je Godišnji investicioni kongres – „AIM Congres“, koji organizuje ova međunarodna fondacija. Ovaj kongres okuplja investitore, kompanije i vladine institucije iz cijelog svijeta kako bi razgovarali o mogućnostima i trendovima ulaganja. Fondacija djeluje kao investiciona platforma koja se bavi povezivanjem zainteresovanih  investitora i relevantnih državnih institucija.

Investiciono-razvojne banke zajedno sa Vladom Republike Srpske organizatori su današnjeg prvog „Invest foruma“.