Vremenske neprilike nisu mnogo uticale na grožđe, a prema riječima vinogradara ovogodišnja berba bi trebalo da bude zadovoljavajuća bez obzira na nešto niže prinose.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske, istakao je za “Nezavisne novine” da će proizvođači grožđa ove godine biti zadovoljni, za razliku od proizvođača drugih sorti voća poput jabuke, kruške ili šljive.

“Hercegovina ima drugačiju klimu. Oni nemaju mrazeve kakvih ima u ovom dijelu Potkozarja, gdje je intenzivna proizvodnja voća. Oni ipak imaju bolje uslove za tu vrstu proizvodnje nego drugi”, rekao je Dojčinović.

Prema njegovim riječima, proizvođači će moći sav urod plasirati na domaće tržište zbog manje proizvodnje, a sve će kompenzovati većom cijenom.

“Posljednjih nekoliko godina bile su za proizvođače grožđa izuzetno dobre. Imali su rodne godine, dobar kvalitet i visoku cijenu. Ove godine će rod nešto malo podbaciti zbog loših proljećnih uslova”, naveo je Dojčinović.

Radovan Vukoje, vlasnik Vinarije “Vukoje” iz Trebinja, za “Nezavisne novine” ističe da je stanje u vinogradima zasad zadovoljavajuće, te da se nadaju da će i preostali dani do berbe biti sunčani kako bi grožđe dozrelo na pravilan način.

“Godina je bila specifična, dosta izazova, veliki broj padavina i u doba cvatnje i u doba šarka, ali pravilnim radom i velikim zalaganjem čitavog tima mi smo sačuvali svoje nasade i zasad čekamo berbu koja će doći za oko deset dana. Očekujemo prinos nešto niži, ali kvalitet će biti zadovoljavajući. Sve to zavisi od vremena u devetom i desetom mjesecu”, rekao je Vukoje.

Prema njegovim riječima, žilavka, malvazija, tamjanika, vranac, šardone i muškat samo su neke od vrsta vinove loze koje uzgajaju u vinogradima.

“Mi isključivo uzgajamo grožđe za svoje potrebe. Mi nemamo otkup grožđa, nego ono što dobijemo u vinogradu sa dva lokaliteta to i prerađujemo”, istakao je Vukoje.

Zadovoljni prinosom, ali i kvalitetom grožđa su i u Vinariji “Jungić” iz Čelinca, gdje očekuju da će ostatak vremena do berbe proći bez većih nepogoda kako bi ovogodišnja berba prošla na najbolji način.

“S obzirom na vremenske nepogode koje su bile u ovim našim krajevima možemo reći da nije bila baš idealna godina. Međutim, naši vinogradi su bili malo pošteđeni velikih vremenskih neprilika koje bi nanijele neku ozbiljniju štetu”, istakla je Irena Jungić iz Vinarije “Jungić”.

I u Vinariji “Jungić” se nadaju da će i dani prije berbe grožđa biti sunčani i bez vremenskih nepogoda.