Seizmička aktivnost i podzemni tokovi lave pojačali su se tokom posljednjih nekoliko dana na poluostrvu Rejkjanes, u blizini glavnog grada Rejkjavika, zbog čega su vlasti prije šest dana evakuisale gotovo 4000 ljudi iz ribarskog grada Grindavika.

Prema islandskom seizmološkom centru, u posljednja 24 sata zabilježeno je oko 200 zemljotresa te i dalje postoji velika mogućnost vulkanske erupcije.

U najnovijem saopštenju navodi se da se izvor erupcije najvjerovatnije nalazi sjeverno od grada Grindavika, u blizini planine Hagafel.

“Ukupno je oko 2.000 zemljoresa zabilježeno u posljednja 24 sata. Većina su mali potresi ispod magnitude 1, ali jutros u 6:35 izmjeren je zemljotres u Hagafelu s magnitudom od 3.0”, naveli su, prenosi Index.hr.

“Kao da sjedite u vrlo dosadnom filmu, ali ste ondje zapeli, ne možete izaći iz njega. To je nestvarno. Teško je za probaviti”, rekao je 62-godišnji Einar Dagbjartson za Reuters. On je jedan od evakuisanih stanovnika Grindavika.

Dagbjartsson je rekao da već danima ne spava dobro te da stalno provjerava vijesti kako bi vidio je li erupcija počela.

Dagbjartson kaže da se nada da će se moći vratiti kući uprkos svemu.

“Čak i ako bi pola grada potonulo, ako luka, koja je važna za život, preživi, opet će se sve izgraditi. Ako luka nestane, onda više nema života ovdje”, rekao je.

“Ovdje više nitko ne živi. Od 3800 stanovnika, sada ih je nula”, rekao je za Reuters Stefan Velemir, lokalni policajac, dodajući da su neke kuće već potpuno oštećene jer su zemljotresi stvorili velike pukotine na gradskim ulicama i pločnicima te iz njih izbija para.

“Dopuštamo ljudima da uđu na pet minuta u svoju kuću. Jedna osoba iz svakog doma ode na pet minuta i zgrabi sve potrepštine”, rekao je Velemir.

“Lava je ispod naše kuće”

Ingibjorn Gretarsdotir ispričala je Reutersu da je morala čekati pet sati u redu, u nadi da će se vratiti u grad kako bi uzela stvari iz svog doma koji se nalazi u crvenoj zoni – području koje se smatra najopasnijim i najbližim mjestu gdje se očekuje erupcija.

“Grad izgleda užasno. Vrlo je teško otići tamo i vidjeti sve. Lava je ispod naše kuće… Ne znamo hoćemo li imati dom ili šta… Ne znamo ništa”, rekla je otkrivajući da je njena kuća zasad u dobrom stanju, ali tlo nedaleko od kuće potonulo je za oko 90 centimetara.