Veseli banjalučki karavan danas je stigao i u Opštinu Kotor Varoš, gdje su dostavljeni očuvani kompleti udžbenika koje Grad Banja Luka poklanja učenicima osnovnih škola iz drugih opština Republike Srpske.

Zajedno sa saradnicima Opštinu Kotor Varoš posjetio je i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je tom prilikom uručio udžbenike učenicima od petog do devetog razreda iz ove opštine.

Ono što smo započeli, nastavljamo i dalje, a to je svakako naša ideja o besplatnim udžbenicima koju uspješno realizujemo treću godinu za redom. Osim što smo obezbijedili besplatne udžbenike za sve naše osnovce od petog do devetog razreda, nastavljamo i naše dobre prakse te očuvane komplete udžbenika poklanjamo osnovcima iz drugih opština Republike Srpske – poručio je gradonačelnik.

Istakao je da ga raduje što Banja Luka i Kotor Varoš na ovaj način dodatno jačaju saradnju, ali i to što će i školarci i iz ove opštine imati besplatne udžbenike.

-Zahvaljujući odgovornim učenicima banjalučkih osnovnih škola, Banja Luka komplete očuvanih udžbenika poklanja i drugim opštinama i gradovima Republike Srpske, među kojima je i Kotor Varoš. Svakako me posebno raduje i to što su, ideju o besplatnim udžbenicima uvrstili u svoje politike brojni gradovi širom zemlje i regiona. Naša želja je bila da kroz uvođenje ove politike obezbijedimo podršku porodicama, te da roditeljima olakšamo period pripreme za novu školsku godinu, koji izisuje brojne troškove – rekao je Stanivuković.

Načelnik Opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan rekao je da se njihova opština već drugu godinu zaredom odazvala ovom lijepom gestu Grada Banje Luke, kroz koji će 750 učenika od petog do devetog razreda dobiti besplatne udžbenike.

-Jesen i pripreme za školu predstavljaju izazov za budžet svakog domaćinstva i uvjeren sam da će mnogim porodicama ovaj vid podrške mnogo značiti. Dobra saradnja Kotor Varoši i Banje Luke biće nastavljena i u narednom periodu i proširena i na druge aspekte – zaključio je Sakan.

Podsjećamo, Grad Banja Luka već treću godinu za redom obzbjeđuje besplatne udžbenike za banjalučke osnovce od petog do devetog razreda, a od prošle godine uspostavljena je i praksa da se očuvani kompleti udžbenici preusmjere drugim opštinama Republike Srpske.

U proteklom periodu udžbenici su dostavljeni i u opštine: Brod, Šamac, Vukosavlje, Modriča, Osmaci, Bratunac, Ugljevik, Istočna Ilidža, Čajniče,  Han Pijesak, Krupa na Uni, Srbac, Kupres, Ljubinje, Bileća, Kotor Varoš, Kneževo i Oštra Luka, a udžbenici će biti dostavljeni i u opštine Čelinac i Teslić.