U Republici Srpskoj prijavljena su tri slučajeva velikog kašlja, potvrđeno je “Nezavisnim novinama”.

Naime, kako su rekli u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske od pojave prvih slučajeva obolijevanja u susjednim zemljama, Institut je poslao preporuke za postupanje svim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj.

“Pertusis ili veliki kašalj predstavlja veoma zaraznu bolest, od koje najčešće obolijevaju mala djeca. Bolest uzrokuje bakterija Bordetella pertussis, koja se nakon ulaska u respiratorni sistem domaćina razmnožava i stvara toksine, zbog čega nastaje oštećenje respiratorne sluznice”, kazali su u Instititu.

Dodaju da se veliki  kašalj prenosi kapljičnim putem, te da tranje inkubacije je devet do deset dana (raspon od 6 do 21 dana).

” Osoba je najzaraznija na početku bolesti, prilikom javljanja simptoma respiratorne infekcije. Za primarnu prevenciju postoje efikasne kombinovane vakcine, petovalentna i četverovalentna, koje sadrže komponentu protiv pertusisa (DTaP – IPV – HiB i DTaP – IPV) a koje se djeci daju u okviru obaveznog kalendara imunizacije u Republici Srpskoj”, pojasnili su u Institu.

Kazali da svakoj osobi koja nije vakcinisana ili je nepotpuno vakcinisana vakcinom prema kalendaru imunizacije, treba izvršiti nadoknadu vakcine koja sadrži pertusis, a u skladu sa uzrastom.

Podsjećamo, u pojedinim gradovima u Hrvatskoj već nekoliko mjeseci obolio je znatan broj djece.