Venecija će u aprilu početi testirati dnevnu ulaznicu i ograničenje pristupa posjetioca, što je gradonačelnik italijanskog grada proglasio prvim takvim programom na svijetu. Namjera je upravljati protokom turista u vrijeme proljetnih državnih praznika i vikenda u ljetnim mjesecima kad je broj posjetitelja najveći, objavile su lokalne vlasti na konferenciji za medije u četvrtak.

“Ovo je prvi put u svijetu da se poduzima ovako nešto, ulaz u grad moći će se rezervisati”, rekao je gradonačelnik Luigi Brugnaro. Ograničenja će se primjenjivati ​​od 8:30 do 16 sati po lokalnom vremenu, na početku ukupno 29 dana i pokriće se većina vikenda od 25. aprila do sredine jula iduće godine.

Putnici će morati rezervisati svoju posjetu online i platiti to pet evra kako bi dobili QR kod koji će se provjeravati na određenim ulaznim točkama i koji će im omogućiti pristup istorijskim gradskim četvrtima. Ograničenja se neće odnositi na manja ostrva u laguni, poput ostrva Murano poznatog po industriji proizvodnje stakla. Oni koji se ne budu pridržavali te mjere potencijalno će se sankcionirati kaznom od 50 do 310 evra.

Stanovnici, oni koji su rođeni u Veneciji, studenti, radnici i vlasnici kuća u gradu biće oslobođeni te mjere, rekla je vijećnica Michele Zuin. Posjetioci mlađi od 14 godina moraće se prijaviti, ali će im pristup biti besplatan.

Masovni turizam i poplave već dugo muče krhki grad u laguni koji je poznat po kanalima i kulturnim znamenitostima. “Želimo izmjeriti učinak ovog probnog razdoblja, želimo izmjeriti učinak ove mogućnosti rezervisanja”, rekao je Brugnaro. Procjenjuje se da će eksperiment koštati tri miliona evra u odnosu na očekivanih 700.000 evra zarade.