Postoji značajan broj prijava koje su podnijela pravna lica iz BiH, koja su oštećena za velike novčane iznose, među kojima je u jednom slučaju preduzeću nanesena šteta u iznosu većem od milion evra.

Saopštila je to Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), koja je u svom radu uočila pojavu prevara na štetu preduzeća iz BiH, a iza čega stoje nepoznata lica, prenose Nezavisne.

-Prevarno postupanje se vrši na način da se pravnim licima iz BiH, posredstvom elektronske pošte, dostavljaju izmijenjene instrukcije za plaćanje njihovim dobavljačima iz inostranstva, bez saglasnosti i znanja tih dobavljača, što rezultira izdavanjem naloga za plaćanje. Na taj način se sredstva, sa računa pravnih lica otvorenih kod komercijalnih banaka u BiH, doznačavaju na ino račune pod kontrolom lica koja vrše prevare. Doznačena sredstva se odmah transferišu dalje i u konačnici podižu u gotovini sa nekog od računa u inostranstvu čime se pričinjava šteta predzuzećima iz BiH – naveli su iz SIPA.

O ovome su, kako dodaju iz SIPA, obaviještene entitetske agencije za bankarstvo i komercijalne banke u BiH.

-Njima je sugerisano da preduzmu raspoložive mjere pojačane kontrole prilikom realizovanja ino plaćanja sa ciljem minimiziranja navedene pojave kojom se nanosi šteta njihovim klijentima – navode iz SIPA.