Pored ozbiljnih izazova sa kojima se BiH i Republika Srpska realno suočavaju u procesu evropskih integracija, dodatni je problem velika količina neprincipijelnosti i neiskrenosti koji se ispoljavaju u tom procesu.

Poručio je ovo Branislav Borenović, predsjednik PDP, tokom jučerašnjeg sastanka sa šefom Delegacije EU u BiH Johanom Satlerom.

Borenović je naglasio da je EU put usporen, da smo čak nazadovali u nekim oblastima, te da samo izmjene Izbornog zakona, odnosno usvajanje „paketa integriteta“, mogu omogućiti da se vlast osvaja stvarnom voljom građana.

– I dalje su ogromni problemi visoka korupcija, ekonomski pokazatelji, vladavina prava, ali pored svega, jedan od najvećih i najvažnijih prioriteta su izmjene i dopune Izbornog zakona, odnosno usvajanje „paketa integriteta“, kako bi se obezbijedili pošteni izbori. Izborna korupcija je osnov svake druge vrste visoke korupcije, to dalje onemogućava ekonomski razvoj, te lična i kolektivna prava i slobode. Podržavamo pokrenutu inicijativu za izmjene i uvođenje modernih tehnologija u izborni proces, očekujemo da prijedlog zakona dođe u Parlament i da vidimo postoji li politička volja vladajućih struktura da se glasovima za nova izbora pravila stvore preduslovi i za napredak u drugim oblastima – rekao je Borenović, ističući da će ti problemi biti rješivi kada budemo imali slobodne i zakonite izbore.

Borenović navodi da je zadovoljan što je od ambasadora Satlera čuo detaljnije o „Paketu rasta“ koji je EU namijenila zemljama Zapadnog Balkana.

– Bosni i Hercegovini je na raspolaganju milijardu eura sredstava od EU, ali naravno, preduslov je ozbiljno i temeljno sprovođenje reformi. Vidjećemo da li će i na koji način vladajuće strukture iskoristiti ovu priliku – rekao je Borenović.

Pored Borenovića i Satlera, sastanku su prisustvovali i predsjednik SDS Milan Miličević, te šefica političkog odjela Delegacije EU u BiH Elizabet Tomasinec, saopštio je PDP.